2012. 09. 03.

Ismét füstölhetnek

Január közepén adtunk hírt arról, hogy a Westbahn GmbH vonatain betiltották az illetékes hatóságok a dohányzást – hiába volt kifejezetten e célra kialakított szakasz a KISS motorvonatokon. A füstölgőknek jó hír nemrég érkezett: a tiltást feloldották, ismét van dohányzó terület a vonatokon.

Még az év elején adtunk hírt arról, hogy az Egészségügyi Minisztériummal egyeztetve arra jutott a Westbahn, hogy nincs kifejezett jogszabályi tiltás arra vonatkozóan, hogy ne lehetne egy külön, e célra kiépített, megfelelő füstelszívóval rendelkező helyiséget kijelölni a füstölgő utasoknak a vonatokon. Az eset előzménye az volt, hogy – a cég által önjelöltnek tartott – „füstellenőrök” feljelentették a vasúttársaságot.
Most a független közigazgatási bíróság döntése nyomán úgy tűnik, feloldhatják a tilalmat, miután a testület helyt adott a Westbahn tiltakozásának a korábbi korlátozással szemben. Az indoklás szerint a dohányzásra kijelölt helyről a dohányfüst nem szivároghat ki, ennek a feltételnek pedig megfelel a Westbahn által kialakított dohányzó szakasz.
A magánvasút jelezte: a nem dohányzó utasait nem kívánja terhelni a dohányzó utasok által generált füsttel, ezért olyan szellőzőrendszert alakítottak ki a vonat érintett részén, ahonnan nem szökhet ki a füst, nem zavarhatja így a többi utast. A biztonságos és az előírásoknak megfelelő működést pedig független szakértők is vizsgálták és megerősítették a megoldás jogszerű mivoltát.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.