2012. 09. 26.

MÁV-GYSEV közös motorvonat-tender

Közös tender keretében vásárolna újabb motorvonatokat a MÁV és a GYSEV. A két cég vezetőjeként is működő Dávid Ilona ezt egy minap rendezett konferencián jelentette be. A beszerzést persze jobbára az EU állná.


42+6 motorvonatot vásárolna egy közös tender keretében a MÁV és a GYSEV. Dávid Ilona, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója és egyben a GYSEV Zrt. elnöke erről a Magyar Vasút 2012 konferencián beszélt. A járművek árának 85 százalékát uniós forrásokból szeretné fedezni a két cég, mondta a cégvezető. Egyéb részletek ugyan nem láttak még napvilágot, így akár meglepetés is lehet – mint mondjuk a DB és a PESA keretszerződése –, de egy másik hír ezt a bejelentést különös fénybe helyezi.
Az ODEG emeletes, Stadler-féle motorvonata az InnoTranson. Valószínűleg nem ilyet vesz a magyar vasút... Mert emeletes vonatot azt nem lehet...
(fotó: Halász Péter)

A fentiekkel egyidőben Orbán Viktor kedden hivatalában fogadta Peter Spuhlert, a Stadler Rail AG elnök-vezérigazgatóját. A miniszterelnök nagyrabecsülését fejezte ki azért, hogy a cég lehetőséget ad a magyar beszállítóknak, egyben gratulált a Stadler legújabb magyarországi beruházásához – közölte a Miniszterelnökség kedden az MTI-vel.
A Stadler új üzemcsarnokának alapkövét szerdán teszik le Szolnokon, a beruházás 200 új munkahelyet hoz létre.
Peter Spuhler, a Stadler Rail AG elnök-vezérigazgatója és Orbán Viktor találkozott egymással a motorvonat-tender bejelentésével egyidőben
(fotó: Beliczay László / MTI)

A keddi megbeszélésen részt vett Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára, Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára, Szalay Ferenc szolnoki polgármester, valamint Dunai Zoltán, a Stadler Trains Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója.
A Stadler vezetői kiemelték a jó együttműködést Szolnok városával, valamint elégedettségüket fejezték ki, hogy a kormány elindította a duális szakképzés rendszerét Magyarországon – olvasható a közleményben.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.