2012. 09. 26.

Órát lopott az Apple?

Különös módon találkozott legutóbb az IT és a vasúti szektor. Ugyanis felmerült, hogy az Apple az új operációs rendszeréhez jogosulatlanul használta fel a svájci vasút, az SBB órájának formatervét. A legendás óra formája ugyanis az SBB bejegyzett védjegye, azt engedély nélkül senki sem használhatja fel.




Az SBB engedélye nélkül használta fel az Apple az iOS 6 időmérő alkalmazásához a svájci vasút jellegezetes órájának formatervét. Az SBB-nél ugyanis még nem dőlt el, hogy jogi útra terelik-e az ügyet, azt azonban jelezték: céljuk nem az, hogy eltűnjön a jellegzetes időjelző szerkezet az operációs rendszerből, hanem az, hogy az Apple jogosan használhassa azt. Az SBB egyik szóvivője, Christian Ginsig úgy fogalmazott: mindezek ellenére örülnek, hogy a svájci vasúti órát használja az Apple. Ez ugyanis egy újabb bizonyítéka az eredeti és időtálló dizájnnak.
Svájci óra egy iPad-en

A svájci vasúti órákat 1944-ben tervezte Hans Hilfiker az SBB számára. A kifejezetten egyszerű, letisztult formavilágú óra egyértelműen jelzi az idő múlását, mindenféle felesleges csecsebecse nélkül. A fejlesztés során alakult ki az órák egyik igazi különlegessége: a másodpercmutató kicsit gyorsabban és folyamatosan mozog, majd az egész percet elérve kis időre, egészen pontosan 1,5 másodpercre megáll és perc és óramutatók ekkor mozdulnak meg. Ez a tervező szerint nyugalmat sugároz és biztosítja azt, hogy a svájci vonatokat másodpercre pontosan indíthassák.
Az SBB az órák gyártási jogát kizárólagosan a Mondaine-nek adta át, ez a cég gyártja különböző méretben a bárki által ugyancsak megvásárolható svájci vasúti órákat.
Mondaine-órák St. Moritzban egy üzlet kirakatában. Egyedül ez a cég gyárthatja (legálisan) az SBB dizájnjának megfelelő időmérő szerkezeteket
(fotó: Magyarics Zoltán)

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.