2012. 10. 03.

Eredményes a BKK által kiírt busztender

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a BKV igazgatósága eredményesnek nyilvánította a központ által kiírt busztendert, a VT Transmant hirdetik ki győztesként – tudta meg a BKK és a BKV igazgatóságának keddi együttes ülése után az MTI az ügyet jól ismerő forrástól.

A magyar tulajdonú VT Transman 150 (75 szóló és 75 csuklós) Mercedes Citaróval nyerte el a tendert, az eredményhirdetés október közepén várható. Ha ősszel alá tudják írni a szerződést, akkor tavasztól havonta ötven új busz érkezik Budapestre, a járművek főként a belvárosban, illetve Újpesten, Kelet-Pesten és Észak-Budán állnak majd forgalomba. A döntést a BKV igazgatósága egyhangúlag hozta meg, míg a BKK igazgatósága 4 támogató szavazattal 1 ellenében fogadta el a határozatot.
A BKV egyes szakszervezetei korábban megkérdőjelezték, hogy az alvállalkozó általi üzemeltetés olcsóbb-e, mintha a BKV vesz és üzemeltet új buszokat. A múlt héten az MTI birtokába került belső gazdaságossági vizsgálat azonban kimutatta: egyértelműen kedvezőbb, tervezhetőbb és biztosabb a vállalkozói új buszok bevonása a BKV egyes autóbusz-vonalain, mintha a BKV szerez be új buszokat, vagy felújítják a régi Ikarusokat.
Európa-szerte ismert és bevált típus jöhet Budapestre is. Írásunk képeit a berlini BVG Mercedes-Benz Citaro autóbuszaival illusztráltuk
(fotók: Óvári Péter)

A dokumentum összegzése szerint a használt, túlnyomórészt Ikarus 260-as és Ikarus 280-as típusokból álló flotta további üzemeltetése felújítás után sem jelenthet tényleges alternatívát, használt járműbeszerzés pedig ekkora tételben nem reális lehetőség.
Az összegzés ismerteti, hogy a vállalkozói új buszok körülbelül 8,2 milliárd forintba kerülnének évente, ehhez képest a BKV általi beszerzés és üzemeltetés évente körülbelül 9,5 milliárd forint lenne, a BKV régi buszainak üzemeltetése, a „toldozás-foldozás” körülbelül 7,3 milliárd forintot emésztene fel, ugyanakkor a műszaki üzembiztonság nagyon rossz.

MTI

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.