2012. 10. 26.

Két személyvonat ütközött össze Pozsonyban

Pénteken délután két személyvonat ütközött össze Pozsonyban, egészen pontosan a főpályaudvar és Vinohrady megálló között. A baleset a hírek szerint utoléréses volt és tizenhatan megsérültek.


A hírek szerint 15:24-kor történt Pozsonyban, hogy két személyvonat utólérte egymást. A Pozsonyban történt balesetben ketten súlyosan, négyen közepesen súlyosan, míg tízen könnyebben megsérültek – tudatta a pozsonyi rendőrség szóvivője, Petra Hrášková délután. Hozzáfűzte: a sérültek száma tovább növekedhet még.

A baleset körülbelüli helyszíne

A helyszíni információk szerint egy helyi személyvonatot továbbító Princezna, a 263 010-es pályaszámú gép érte utol az ugyancsak személyvonattal közlekedő 263 005-öst. Szerencse, hogy ez utóbbi tolta az emeletes kocsikból álló ingavonatát, így az összeroncsolódott mozdonyon – legalábbis ezen – nem volt senki. A másik, húzva közlekedő vonat vezetőfülkéjébe azonban beszorult az ott szolgálatot teljesítő mozdonyvezető, őt a tűzoltók szabadították ki több órás munkával.
A balesetet vélhetően egy vörös jelző meghaladása okozta. Tegyük hozzá: ahogy Magyarországon, úgy Szlovákiában is bizonyos esetben a továbbhaladást tiltó jelzést adó térközjelzőket szigorúan szabályozott módon meghaladhatják a járművezetők.
A Pozsony főpályaudvar (Bratislava Hlavná Stanica) és Pozsony-Szőlőhegy (Bratislava-Vinohrady) között történt baleset miatt a Pozsonyból Nagyszombatra és Érsekújvár, Párkányon át Magyarország felé vezető vasútvonalon korlátozták a forgalmat. A nemzetközi vonatok Pozsony főpályaudvarról előbb Pozsony-Újvárosra (Bratislava Nové Mesto) mennek és ott irányt váltva tudják elkerülni a baleset miatt a forgalomból kizárt pályarészt – csak emiatt legalább húsz perces késést szenvednek a vonatok. Az EC 171-est például +85 perccel adta át a szlovák vasút a MÁV-csoportnak Párkányban. A belföldi gyorsvonatokat lemondták. A személyvonatok helyett autóbuszok közlekednek a főpályaudvar, Récse (Rača) és Pozsonyszőllős (Vajnory) között.
(fotók: Tlačová agentúra Slovenskej republiky)
A sajtóhírek szerint a a nap végére legalább egy vágányon felveszik, ha befejeződik a műszaki mentés. A ZSSK pénteken késő este közölte: a főpályaudvar és Vinohrady között egy vágányon megindulhatott a forgalom.
A szlovák vonatok késését mutató oldal szerint Pozsony környékén 40-160 perces késések voltak kora este.
A baleset körülményeit a rendőrség vizsgálja.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.