2012. 10. 29.

Súlyos vasúti baleset Szlovéniában

Súlyos vasúti baleset történt Szlovéniában. A Ljubljana Vižmarje vasútállomáson egy várakozó motorvonatba rohant bele egy másik vonat. Tizennyolcan megsérültek, halott szerencsére azonban nincs.




A szlovén vasút egyik lengyel eredetű motorvonatába rohant bele Ljubljana Vižmarje vasútállomáson hétfőn reggel. A Kranj felé tartó motorvonat éppen az állomáson várakozott, amikor a Belgrádból Villach felé tartó 314-es nemzetközi gyorsvonat beleszaladt. A balesetben tizennyolcan megsérültek, tíz embert közülük kórházba kellett szállítani. A gyorsvonatot a szlovén vasút, az SŽ 541-007-es pályaszámú gépe továbbította. A 2405-ös számú személyvonatot pedig a 311-221/222 és a 225/226 pályaszámú „Gomułka” becenevű motorvonatokból állították ki (nevét az 1956 és 1970 között hivatalban volt lengyel vezetőről, Władysław Gomułkáról kapta, akinek regnálása idején a jugoszláv vasút, a JŽ beszerezte ezeket a PKP EN51-es motorvonataival azonos szerelvényeket). A balesetben érintett járműegység a 311-222-es.
A vasutat is felügyelő insfrastrukturért felelős minisztérium képviselője, Danijel Lenart jelezte: az általuk indított vizsgálat hivatott kideríteni, hogy mi okozhatta a balesetet?
A szlovén vasút, az SŽ szóvivője Marko Tancar különös szerencsének nevezte, hogy a reggeli időszakban a motorvonat a gyenge irányban közlekedett, így viszonylag kevés utas volt csak a vonaton. Az ütközésre erejére jellemző, hogy amíg a Siemens gyártotta ES64U4-esen különösebb külsérelmi nyomok nem látszanak a balesetről készült képeken, addig a lengyel eredetű motorvonat utolsó kocsija felemelkedett és meghajlott.

(a képek forrása: 24ur.com)

A baleset helyszíne

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.