2012. 11. 28.

Kéttengelyes ünnepi nosztalgia

A budapesti villamos 125. születésnapja alkalmából november 28-án a 2-es villamos vonalán hozza-viszi az utasokat déltől kora estig. A kéttengelyes kocsi rövid úton népszerűvé vált az utasok között, így nem véletlenül járt csurig telve a kocsi a világ egyik legszebbjének választott villamosvonalon.


Az időpont meglehetősen szokatlan, hétköznap kora délután ritkán merészkedik el az ember nosztalgiázni. Mégis, november 28. ebből a szempontból különleges nap lehet: a budapesti villamos 125 évvel korábban e napon indult el hódító útjára. Az évfordulóról az elmúlt hétvégén nagyszabású villamosparádéval emlékeztek meg, az igazi évforduló napjára egy kisebb, ám ugyanolyan látványos programot szerveztek a BKV szakemberei.
A 2624-es érkezik a Millenniumi Kulturális Központ megállóhelyre

Szokatlan, ám mégis harmonikus összképet mutat az öreg villamos és a közelmúltban (át)épített megálálóhely

A program főszereplője a hétvégén bemutatkozott, nemrégiben Hollandiából hazatért 2624-es pályaszámú G típusú vasvázas motorkocsi volt. Az 1970-es évek hangulatát idéző villamos zsúfolásig telt az érdeklődő közlekedésbarátokkal és persze hétköznapi utasokkal is. Sokan örömmel fedezték fel újra ifjúságuk villamosát a motorkocsi személyében, így teljes lehetett az öröm. Sokan pedig az utastérbe lépve tudták meg szívélyes személyzettől, hogy mi okból is rója a köröket az öreg, idén 106 éves motorkocsi.
A villamos november 28-án kora délutánig van forgalomban, menetrendje itt olvasható.
Immáron a Jászai Mari tér felé tart az öreg villamos

A kellemes, késő őszi időt sokan kihasználták, hogy utazzanak egyet a 2624-essel

Rövid megálló a Kossuth Lajos téren. A kocsi minden érintett megállóhelyen megáll

A Parlament előtt robog a Füzesi Árpád Főműhelyben acélvázasított motorkocsi

A 2-es villamos pályáján, a Duna-korzó mellett robog a motorkocsi

Vigadó tér

Remekül sikerült a jármű felújítása, köszönet a villamos felújításában és a program szervezésében részt vett szakembereknek, önkénteseknek
(fotók: Halász Péter)

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.