2012. 12. 21.

RegioTram Kassel: a DB kiszállt

Kiszállt a Deutsche Bahn AG a kasseli RegioTramot üzemeltető csoportból. A jövőben csak a Hessischen Landesbbahn, a HLB és a Kasseler Verkehrsgesselschaft, a KVG párosa működteti a járatokat a 2013 és 2023 közötti időszakra kötött közszolgáltatási szerződés alapján.




Az észak-hesseni közlekedési szövetség, az NVV megbízásából az RT3, RT4 és RT5-ös RegioTram avagy TramTrain-viszonylatot a RegioTram Betriebergesselschaft mbH nevű cég üzemeltette és üzemelteti most is a viszonylatokat. Az üzemeltető társaság 51 százalékos – többségi – tulajdonosa a DB AG volt, kisebbségi, 49%-os részesedéssel pedig a Regionalbahn Kassel nevű társaság volt jelen. Az RBK-t két cég birtokolta: a tartományi magánvasút, a HLB és a városi közlekedési társaság, a KVG. A hírek szerint azonban a DB AG kiszállt az üzemeltető cégből, a jövőben kizárólag a magánvasút és a városi közlekedési társaság duója működteti majd a nagyvasúton is közlekedő villamosokat.
RegioTram Kassel-Wilhelmshöhe pályaudvaron. A jövőben a DB AG nélkül működik tovább
(fotók: Halász Péter)

A közlekedési szövetség, az NVV pedig a közelmúltban bízta meg az üzemeltető társaságot, hogy további tíz évig, 2013 és 2023 között is működtesse az RT3-as (Kassel–Warburg), az RT4-es (Kassel–Wolfhagen) és az RT5-ös (Kasssel–Melsungen) viszonylatokat.
A viszonylatokon az Alstom RegioCitadis típusú járművei közlekednek, amelyekből kétféle változat üzemel a hesseni városban: az egyik a 750 V-os egyenáramú városi vasúti felsővezeték mellett a nagyvasúti 15 kV 16,7 Hz-es váltóáramról is működhet; a másik a pedig a 750 V-os egyenáramú hajtás mellett dízelmotoros hajtással rendelkezik.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.