2013. 01. 19.

Nem hibás a takarítónő

Egy lakóházban állt meg az az elővárosi vonat, amelyet január 15-én lovasított meg egy takarítónő Stockholmban. Legalábbis eddig így tudósított róla a média. A vizsgálat azonban mást derített ki.


Néhány nappal ezelőtti hír, miszerint a stockholmi Saltsjöbana nevű társaság egyik járműtelepéről egy takaritónő ismeretlen okból ellopott egy szerelvényt. Az utazás azonban meglehetősen drasztikus véget ért, amikor a vonat a bakot kiütve a pálya végénél lévő lakóházban állt meg. A házban nem sérült meg senki, a vonattolvaj-takarítónő is megúszta a balesetet, őt kórházba szállították. Az Arriva társaság kommunikációs igazgatója akkor megerősítette, hogy a nő nem volt képzett járművezető.
Azóta azonban kiderült: a 22 esztendős takarítónőnek semmi köze sincs a vasúti szerelvény mozgásba hozásához. A vizsgálat szerint ugyanis a keddi baleset kiváltó oka alighanem egy fatáli tévedés vagy egy technikai hiba lehetett.A svéd vasúti felügyelet szóvivője tagadja, hogy az ügyben korábban tolvajlásra vonatkozó információt adtak volna. Az azonban bizonyos volt már akkor is, hogy a balesetben megsérült nő volt a vonaton az egyetlen ember.
A legújabb információk szerint a vonaton nem volt használva a rögzítőfék, jelen esetben a kézifék. Ráadásul a váltók sem a védőcsonkába terelték a vonatot, hanem a nyílt pályára futott ki a megfutamodott szerelvény. Az állami vasúti felügyelet hangsúlyozta: egyáltalán nem áll fenn immáron a gyanú a nő ellen, ami szerint jogosulatlanul indította volna meg a vasúti szerelvényt.
A vasúttársaság képviselője jelezte: bocsánatot kérnek az alkalmazottól és minden elképzelhető gyakorlati segítséget megadnak a takarítónőnek, akit egyelőre még mindig kórházban ápolnak.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.