2013. 01. 29.

Nem lesz áremelés

Idén nem lesz áremelés a bécsi tömegközlekedésben. A városvezetésben aktívan részt vevő zöldpárti képviselők legalábbis így szeretnék. Ennek azonban ára van.


Tavaly jelentős mértékben csökkentették az éves bérletek árát, napi egy euróra, azaz éves szinten 365 euróba kerülnek a bérletjegyek a Wiener Linien járataira. Azonban a napijegyek és a vonaljegyek ára némileg emelkedett május 1-jével. Idén azonban nem lesz áremelés – nyilatkozta David Ellensohn zöldpárti képviselő.
Ez azonban nem túl jó hír a Wiener Liniennek. Bár az elmúlt évben több mint 900 millió utas választotta a bécsi tömegközlekedés járatait és egyre kevesebb a potyázó, még így sem fedezi a várható menetdíj-bevétel a szükséges kiadásokat. A járművek és az infrastruktúra üzemeltetésére, valamint a megnövekvő energiaköltségek fedezésére mintegy 30 millió eurós hozzájárulásra van szükség a város részéről.

A dráguló üzemeltetés miatt a várostól 30 millió eurós segítséget kap a Wiener Linien – még nem dőlt el, hogy a jegyárakat emelik-e vagy sem
(fotók: Halász Péter)

A város pénzügyi tanácsosa, az SPÖ-s Renate Brauner azonban nem ilyen derűlátó: nem tudja garantálni, hogy nem lesz áremelés a tömegközlekedésben idén, azonban az biztos, hogy a 365 eurós éves bérlet (amely időközben a város emblémájává lett) biztosan megmaradt ezen az árszinten.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.