2013. 01. 13.

Vasárnapi videóajánló – II. rész: a Settle–Carlisle vasútvonal

Vasárnapi videóajánlónk második részében ott folytatjuk, ahol legutóbb abbahagytuk: Anglia egyik leghíresebb és látványosabb vasútvonala, a Settle–Carlisle vonal a mai téma. Ahhoz képest, hogy tulajdonképpen nem is kellett volna megépülnie, ez a helyi viszonylatban hegyi pályának számító vonal szép karriert futott be – ezt tekintjük át néhány érdekes filmmel.


Ahogyan az előző részben írtuk, a Settle–Carlisle létezése tulajdonképpen csak a vasútvonalakat kiépítő magántársaságok közötti harcnak köszönhető. Nagy-Britanniában a vasútépítés hőskorában egymással versengő magáncégek építették ki vonalaikat, különösebb központi koordináció nélkül. Ami pedig az üzemeltetést illeti, néha együttműködtek egymással, néha pedig az ésszerűtlenségig rivalizáltak - ez utóbbi néha egészen meredek megoldásokat szült. Olyan is előfordult, hogy ugyanabban a városban két állomás között az utasoknak egy hídon átkelve kellett a csatlakozó vonathoz átsétálni – majd ugyanabba a vonatba szálltak vissza, amelyből kiszálltak, ugyanis a két rivális társaság a szerelvénymenet mozgásában megegyezett, de az utasuk szállításában a két állomás között nem. A Settle–Carlisle vonal is valahogyan így jött létre: a Midland Railway sem a keleti, sem a nyugati parton Skócia felé építkező vasutak között nem talált partnerre, de Skóciában igen. Már csak Carlisle-ba kellett valahogyan eljutni, méghozzá a Pennines hegyvonulaton át. A többi már történelem, amit ajánlónk első videója tekint át korabeli és mai képekkel.



A vonalon a gőzöskorszakot és a napjainkban is rendszeres nosztalgiaüzemet is számos kiváló film örökítette meg, ezek közül kettőt ajánlunk most. Az elsőt 1982-ben készítette a Border Independent Television, és páratlan légifelvételeken láthatjuk a London and North Eastern Railway A4 sorozatú Pacific mozdonyainak egyikét, a 4498-as pályaszámú Sir Nigel Gresley lokomotívot egy különvonat élén – ne feledjük, a sebességrekorder 4468-as Mallard „testvérmozdonyáról” van szó. A film különös apropója volt, hogy ekkoriban a hatvanas évek után másodszor is felmerült a vonal bezárása.
A második videó már napjaink nosztalgiameneteiről szól, és látványos beállításai miatt érdemes a megtekintésre.




Ha pedig már A4 Pacific és Mallard, ne feledkezzünk meg 1988 júliusának derekáról, amikor a gőzösök sebességredkordját tartó mozdony különvonat élén tette tiszteletét a vonalon. A leghíresebb angol mozdonyok egyike a leghíresebb vonalak egyikén – ha ez önmagában nem lenne elég, a profi videó kiválóan adja vissza az út hangulatát. A csúcspont talán 16:47-től az a páratlan légifelvétel, amelyen a Mallard átkel a Ribblehead viadukton. Érdemes megfigyelni: a viadukton a film készítésének idején az eredeti kettővel szemben csak egy vágány volt – a bizonytalanság időszakát követően mára ismét két vágányon zajlik itt a forgalom.



A vonal jelenlegi járműveit és forgalmát három videón keresztül szeretnénk bemutatni.
Amint a vonalhálózati térképről is rögtön látható, a Settle–Carlisle irány a London–Glasgow között futó West Coast Mainline kerülőútvonalának is alkalmas. Első videónk két utolsó vonata éppen ilyen ritkaság, a Virgin társaság pályafelújítás miatt a Settle–Carlisle vonal felé kerülő Voyager dízelmotorvonatai (221-es sorozat) kerültek filmre. A második felvétel kiválóan adja vissza a vonal téli hangulatát. Szénvonattal indítunk, majd a vonal személyforgalmát jelenleg ellátó Northern Rail motorvonatai következnek: egy 158-as sorozatú Express Sprinter a nyílt pályán, majd Hellifield állomáson egy 144-es sorozatú „Pacer”, végül pedig ugyanitt egy Super Sprinter.
Harmadik felvételünk a vonalon zajló élénk teherforgalmat és természetesen a rendszeresnek mondható nosztalgiameneteket foglalja össze. Zárásként – bár járműtípus szempontjából nem annyira egzotikus – érdekesség 9:10-től a Northern Rail két, különféle és mára már kiveszett festési sémáját hordozó Express Sprinter.






Magyarics Zoltán

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.