2013. 02. 25.

Újra lesz IC Graz és Linz között

Ismét lesz közvetlen vasúti kapcsolat Graz és Linz között. Az ÖBB 2010-ben szüntette meg a két város közötti közvetlen vasúti kapcsolatot – az utasok és a térségben élők nagy bánatára. A decemberi menetrendváltástól napi két pár vonatot indít az osztrák vasút.

2010 decemberében az utasok és a környéken élők legnagyobb bánatára megszüntette az ÖBB a Graz és Linz közötti közvetlen InterCity-vonatokat. Akkoriban az ÖBB azt mondta, hogy veszteséges számára a járatok üzemeltetése. Az ÖBB akkor úgy gondolta, hogy a tartományok finanszírozásával még egy ideig fenntartható a járat, a 2010 decemberétől 2011 nyaráig tartó időszakra Felső-Ausztriától 800 ezer eurós hozzájárulást kért a vasúttársaság – választ azonban nem kapott a tartományi gyűléstől akkor az ÖBB.
Amennyiben a tartományok maguk megrendelik közszolgáltatás keretében a járatokat, akkor a 2010-es árakon számolva 4,9 millió euróba került volna a járatok üzemeltetése az utolsó menetrendi évad adatai alapján. Ezzel szemben állt a jelentősen alacsonyabb, mindösszesen csak 1,4 millió eurós menetdíj-bevétel. A 2010 decemberi menetrendváltástól csak selzthali átszállással lehetett Graz és Linz között utazni, ami átlagosan 26 perccel növelte meg az utazási időt.
Az ÖBB 2013 decemberétől napi két pár vonatot indít majd: Grazból 07:38-kor és 15:38-kor; Linzből pedig 09:14-kor és 17:14-kor indulnak majd a járatok. Azonban nem lesz teljes egészében önálló vonat: Graz és Selzthal között a Salzburg felé közlekedő vonatok közvetlen kocsicsoportjaként közlekednek majd a vonatok.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.