2013. 03. 23.

Totális vágányzár: folytatódik az esztergomi vonal pályafelújítása

Megkezdődik az Északi Vasúti Duna-híd–Pilisvörösvár szakasz felújítása is, emiatt április másodikán üzemkezdettől június 14-én üzemzárásig a teljes Budapest–Esztergom vonalon vonatpótló autóbuszok fognak közlekedni. 

Az újonnan lezárt vonalszakaszon összesen tizennégy kilométer hosszban újítják fel a vágányokat, valamint Aquincum és Pilisvörösvár között kiépül a második vágány. A felújítás keretében két közúti felüljáró, és két közúti aluljáró, valamint egy gyalogos felüljáró is megépül. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. közleménye szerint a fejlesztés 2014 nyarán készülhet el. A tervek szerint a vonalat villamosítják is, mi több, a nemrégiben megrendelt 42 MÁV-START-os FLIRT-ből is kerül a „bedrótozott” vonalra néhány – ígérték a minap.

A pályafelújításba és a majdani felsővezetéket tartó oszlopok állításába segített be a 006-os Nohab. A „Turcsiorrú” a képünkön Esztergomban várakozik a szerelvényével

A teljes vágányzár idején módosul a vonatpótló buszok viszonylat-kiosztása is. Budapest és Piliscsaba között három vonatpótló viszonylat fog közlekedni. Az E jelű járat Esztergomig fog közlekedni, de nem tér be Solymárra, ennek csúcsidőben lesz egy betétjárata, vélhetően a Pázmány Péter Egyetem előadásaihoz igazodva „Z” jelzéssel Piliscsaba, vasútállomásig. A kiadott menetrend szerint ez csak a Flórián téren, Pilisvörösváron, illetve a Pázmáneumnál fog megállni. Az „S” jelzésű autóbusz szintén az Árpád hídtól indul, Solymár feltárása után Piliscsaba vasútállomáson lesz a végállomása.

A vonatpótlókat a Vértes Volán, illetve a Volánbusz üzemelteti, a MÁV-START megrendelése alapján kizárólag légkondicionált autóbuszokkal. A képen egy MAN SÜ313-as pihen Pilisvörösvár vasútállomáson

Az E és az S jelű busz első megállója a Flórián téren lesz, Rákosrendezőt csak a 70-es és a 71-es vonal vonatai szolgálják ki. Vasútmúzeumot, Angyalföldet és Aquincum felsőt a vonatpótlók nem érintik.
A buszok következő megállója az óbudai temetőnél lesz, ez pótolja Óbuda állomást. Majd Üröm következik, a főúton lévő buszmegállónál keressék a buszokat. Az esztergomi vonatpótló (E) ezután legközelebb Pilisvörösvár, orvosi rendelőnél áll meg, míg a solymári buszra (S) a solymári vasútállomásnál, illetve az azt követő temetőnél lehet felszállni. A buszok következő megállója a Pázmáneumnál lesz, majd Piliscsaba vasútállomás következik. Tovább már csak az E járat közlekedik, Piliscsaba iskolánál, Magdolnavölgynél, és Pilisjászfalu Volán-megállóhelyen áll meg. Piliscsév állomáshoz továbbra is betér a busz, Leányvár állomás után Dorog városházánál, illetve az IBUSZ iroda Volán-megállóhelyeken áll meg. Esztergom-Kertvárosnál a főúton lévő Volán-megállóhelyen keressék a járatot, majd Esztergom vasútállomásnál lesz a busz végállomása.

A mikrobuszos vonal továbbra is közlekedni fog, összevontan szolgálja ki Klotildligetet és Szabadságligetet. A kisbuszos járatot magánvállalkozók üzemeltetik – a képen egy Mercedes Sprinter érkezik

A jelenleg tartó vágányzárhoz hasonlóan Klotildligetet és Szabadságligetet csak mikrobusszal tudják kiszolgálni, ezt a két járatot most összevonják, „K” jelzéssel fog közlekedni. A solymári, és a mikrobuszos pótló természetesen csatlakozik az esztergomi buszhoz, a csatlakozó pont a Pázmány Péter Egyetemnél lesz. De Szabadságligetről, és Szabadságligetre Pilisvörösváron is biztosítják a csatlakozást.

A pótlóbuszok vonalhálózata
(grafika: MÁV-START Zrt.)

A vonatpótlókon a vasúti díjszabás érvényes, Árpád híd autóbusz állomáson a MÁV-START pénztárt helyez ki. Érdemes tudni, hogy Pilisvörösvár orvosi rendelő, és a solymári vasútállomás között a vasúti bérleteket elfogadják a Volánbusz 830-as járatán is.

A Vértes Volánt egy Ikarus 395-ös képviselte
(fotók: Mezei Márk)

A járatok részletes menetrendjét a MÁV-START honlapján nézhetik meg.
Május elseje és május tizennegyedike között Esztergom és Esztergom-kertváros között az Almásfüzitő–Esztergom vonat utasai is autóbuszokra kell, hogy szálljanak. A vágányzári menetrendet ugyancsak a MÁV-START honlapján olvashatják el.
A vágányzár rövid ideig érinti a parkolópályán lévő Esztergom-Kertváros–Almásfüzítő vonal napi két pár személyvonatát is. A Bézék Esztergom-Kertvárosban fordulnak majd vissza
(fotó: Óvári Péter)

Óvári Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.