2013. 03. 17.

Országos figyelmeztető sztrájk

Hétfőn reggel hat órakor kezdődik az Eisenbahner- und Verkehrsgewerkschaft (EVG) figyelmeztető munkabeszüntetése. A két órás sztrájk pont az ingázókat érinti, komoly fennakadásokra kell számítani Németország vasúti közlekedésében.

Hétfőn reggel 6 és 8 óra között figyelmeztető munkabeszüntetésre hívja a vasutasokat az Eisenbahner- und Verkehrsgewerkschaft (EVG) nevű érdekvédelmi szervezet. Az érdekvédők jelezték: nem az utasokkal való kitolás a céljuk és viszonylag kevés vasutassal szeretnének nyomatékot adni a követeléseiknek, ezért leginkább a forgalomirányítók és a karbantartó személyzet részvételét kérték a sztrájkban.
Az EVG a most folyó bértárgyalásokon képviselt álláspontjának szeretne hangot adni az akcióval. A Deutsche Bahnnal folytatott tárgyalások során 6,5 százalékos béremelést szeretnének, míg a munkáltató csak 2,4 százalékot ígért idénre és 2014-ben további 2 százalékos béremelést ajánlott, emellett pedig egyszeri, 400 eurós kifizetést kínál az érdekvédőknek.
A szakszervezet célja, hogy az ő ajánlatukat tárgyalja meg és fogadja el a munkáltatói oldal – nyilatkozta a sajtónak Regina Rusch-Ziemba, az érdekvédők elnöke. A DB AG viszont értetlenül áll az akció előtt, sajnálatukat fejezték ki, hogy a jelenlegi ajánlatról nem is akar tárgyalni a munkavállalói oldal.
A DB AG-nál dolgozó, mintegy 130 ezer munkavállalót érintő bérmegállapodás mellett egy másik is terítéken van: ez hétezer alkalmazottat érintene több magánvasútnál: az Abellio, a Benex, a HLB, a Keolis és a Veolia-csoportnál dolgozó vasutasok munkabéréről külön tárgyalásokat folytatnak a szakszervezetek.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.