2013. 03. 31.

Vasárnapi videóajánló – XIII. rész: a Pennsylvania Railroad más szemszögből

Múlt héten megismerkedhettünk az USA legnagyobb forgalmú vasútjával, a Pennsylvania Railroad-al saját szemüvegén, azaz az utasok és fuvarozók visszahódítására készült filmeken keresztül. Ma folytatásként a korabeli vasútrajongók szemszögéből látjuk viszont a Pennsy-t: impozáns gőzösöktől egészen a vonalbezárásokig és a leharcolt motorvovatokon át a Penn Central megjelenéséig.


A Pennsy már csak mérete miatt is viszonylag jól dokumentált vasút volt, sűrűn lakott területeken futó vonalai pedig tovább erősítik a vasút mozgóképes hagyatékát, ezért már a PRR gőzöskorszakából is találunk filmeket az interneten. A másik tényező, mely ezt lehetővé teszi, a PRR viszonylag konzervatív hozzáállása a dízelesítéshez: míg más vasutak már teljesen dízelüzemre tértek át az ötvenes évek elejére, a Pennsy sokáig kitartott a villamos- és gőzvontatás keveréke mellett.
Első filmünk a Pennsy gőzmozdonytípusainak állít emléket. Természetesen a tehervonati gépek dominálnak, köztük a fejlődés egyik csúcspontját jelentő 2-10-4 kerékképletű, nehéz tehervonati J-sorozat, melyet akció közben is megnézhetünk. Akadtak persze Pacific (4-6-2) személyvonati mozdonyok is, itt K sorozatként, melyek a Pennsy sötétbordó „heavyweight” személykocsijait továbbították. A rivális New York Central Hudson-gőzöseire válaszul a PRR a K5-sorozatot állította csatarendbe, mely szintén feltűnik a képsorokon.



Második filmünkben megelevenedik (sajnos hang nélkül) az Altoona közelében fekvő híres Horseshoe Curve, azaz Patkó-kanyar, amely már akkoriban is kedvelt fotóhely volt, és napjainkban is népszerű helyszín a vasútbarátok között. A harmadik film pótolja a hangos élményt, és még autós gőzmozdonyüldözést is élvezhetünk a képsorokon.







Negyedik videónk nyitánya is a híres Horseshoe Curve, de már a dízelkorszakban járunk, ha hatvanas évek elején. A folytatásban (4:10) a vasút egészen más arcával ismerkedünk: Newark állomás a forgalmas és villamosított Northeast Corridor-on (NEC) fekszik, így a képsorokon ismét az impozáns megjelenésű GG1-es villanygépek a főszereplők. Persze más is akad, 5:10-től feltűnik a Budd Company által a PRR Keystone (New York–Harrisburg) járataira épített speciális személyvonati stokk, melynek az alacsony tömegközéppont elérése érdekében alacsony építésű és süllyesztett utasterű volt. Sajátos és egyedi megoldás, és egyben jól mutatja, hogy a Pennsy mindig a tehnikai újítások frontvonalában próbált maradni. Persze ott sem minden volt rozsdamentes acélból, a filmben bőséggel szerepelnek özönvíz előtti motorkocsik és tehervonatok is. Érdemes megfigyelni a felsővezetékoszlopokat is, melyek városon kívül (például 10:00-tól) az országos elektromos hálózat vezetékeit is tartják. A film további kockáin már Penn Central logóval (egymásba fonódó P és C betűk) dekorált gépek is előkerülnek, és 17:14-nél előkerül a szépreményű Metroliner-vonatok egyike, amely a Penn Central egyetlen és egyben utolsó komoly dobása volt a NEC-en.



Utolsó videónk eredete azonos, ezúttal azonban 1962 májusában kezdünk, és egy Trenton környéki elővárosi vonal végnapjai elevenednek meg: Leharcolt RDC-k és spontán fotómegállás a vörös jelzőnél az utolsó Camden–Trenton vonaton, egyszóval mellékvonalbúcsúztató hangulat amerikai kiadásban. A jegyvizsgáló 11:42-nél látható menet közbeni vonatra kapaszkodása viszont mindenképpen kordokumentum, ma már aligha lehetne ilyet látni. Láthatjuk még a komoly tűzkárt szenvedett Trenton állomást is, majd 16:30-tól a PRR kezdetleges ingavonati üzeméről is megemlékezünk: a két kocsis vonatokon a mozdonyvezető toltmenetben is hátul, a mozdonyon tartózkodott, az első kocsiban pedig a jegyvizsgáló vészfékkel ér kürttel felszerelkezve felügyelte a menetet. 19:00-tól megelevenedik a grandiózus New York-i Pennsylvania Station – az állomást 1964-ben barbár módon ledózerolták, amint arról nemrégiben a Grand Central Terminal százéves évfordulója alkalmából írtunk. A továbbiakban a vezetőállásból is megismerkedhetünk a NEC négyvágányos vonalával, majd 26:10-től kirándulást teszünk a Princeton Junction és a híres Princeton egyetem campusa közötti szárnyvonalon, mely egyébként ma is üzemel. A továbbiakban visszatérünk a halódó Camden - Trenton vonalra és környékére.




Magyarics Zoltán

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.