2013. 06. 21.

Az árvíz miatt terelnek

Komoly gondokat okozott az árvíz az Elba mentén Németországban. Számos településen kitelepítették a lakókat, de a vasút is komoly bajba került. A DB AG szükségmenetrendet vezetett be a Berlinbe vezető vaspályákon.




Az Elbán már levonult áradás miatt és az azt követő helyreállítás idején az utasoknak komoly menetidő-növekedéssel kell számolniuk. A DB AG közlése szerint az elmúlt napokban az érintett vasútvonalakon 60-120 perces késéseket tapasztaltak. Ennek eredményeként dolgozták ki azt a szükségmenetrendet, amely életbe lépett és azt várják tőle, hogy így tervezhetővé válik az utazás Németországban. A változás hétköznap mintegy száz, hétvégi napokon százharminc vonatot érint.

Az árvíz miatt egyelőre nem száguldanak a vonatok a Berlin és Hannover közötti nagysebességű pályán. A képen Elstal mellett robog a Ruhr-vidék felé tartó csatolt ICE 2-es szerelvény
(fotó: Halász Péter)

A várhatóan július 19-éig érvényben lévő menetrend szerint Frankfurt és Stuttgart felé mintegy 40, Düsseldorf és Köln felé hatvan perccel hosszabbodik az ICE-vonatok menetideje, mert ezek Magdeburg és Braunschweig felé kell kerüljenek. Egyes vonatok akár hatvan perccel is korábban indulhatnak Berlinből. A DB AG arra is figyelmeztet, hogy több vonat megállási rendje is változik: mivel a nagysebességű Berlin–Hannover vasútvonal használhatatlan, így a régi pályán kell a vonatoknak kerülni, emiatt viszont nem érintik például Berlin-Spandau állomást.

Berlinből akár egy órával korábban is indulhatnak a vonatok és akár egy órával később is érkezhetnek a szövetségi fővárosba a járatok
(fotók: Magyarics Zoltán)

Az aktuális menetrendet pénteken reggelre már beállították az utastájékoztató rendszerekben az online és a telepített menetrendi keresőkben is.
Mindemellett pedig gondokat okoz a hőség is: a napokban például hat ICE-szerelvényt kellett útközben szolgálatképtelenné minősíteni, mert a klímaberendezések nem bírták a meleget. A DB AG szerint azonban a napi átlag 1350 távolsági vonat közül haton tapasztalt probléma nem olyan nagy gondot jelent, sorozatról pláne nem lehet beszélni.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.