2013. 06. 02.

Elvitte a víz a Westbahnt

A tavaszi áradások és az esőzések nyomán megduzzadt vízfolyás és hegyoldalról lezúduló víz megrongálta a vasúti síneket a Salzburg tartománybeli Taxenbach közelében. Az áradások miatt az ÖBB több szakaszon is leállította a forgalmat.

A pinzgaui térségben, a Salzburg–Zell am See–Innsbruck vasútvonalon, Taxenbachnál alagút és nyílt vonal is víz alatt áll, emellett pedig megrongálódott több hídszerkezet is – tudatta az osztrák közszolgálati média. Az ORF közlése szerint a Schwarzach, illetve Lend és Taxenbach, valamint Zell am See közötti pályaszakaszon lehetetlen a forgalom. A hírek szerint a Bajországgal határos területeken máshol is gondokat okoz az esőzés: Freilassingban például háromszzáz autó került víz alá az egyik lakóterületen.


Az ÖBB közlése szerint Bischofshofen–Selzthal, Hallein–Werfen, Schwarzach-St.Veit–Zell am See–Hochfilzen, Salzburg Hauptbahnhof–Freilassing és Kufstein–Kiefersfelden viszonylatában nem közlekednek egyáltalán a vonatok. Ez azt jelenti, hogy a Salzburgtól nyugatra tartó távolsági forgalom teljesen leállt. Az ÖBB közlése szerint a nemzetközi vonatok egy részét Passau felé terelve közlekedtetik. Más vonatok teljesen elmaradnak: így egyelőre nem indítják útnak az EN 246/EN 247 (Wien Westbahnhof–Bregenz és vissza), illetve az EN 466/EN 467 (Budapest-Keleti–Zürich HB és vissza) vonatokat. A bécsi Westbahnhofról nem indítják el az Amstettenen túl közlekedő távolsági vonatokat. A Zürichből Budapestre tartó 165-ös Railjet például Linzből indult, tartalékszerelvénnyel, az eredeti vonat Innsbrucból 110 perces késéssel indult – München felé.

(fotók: Markus Winkler / ORF)

A MÁV-START egyelőre nem adott semmilyen tájékoztatást az ügyben, az ÖBB azonban azt kéri az utasoktól, hogy ha egy mód van rá, az utazni vágyók halasszák későbbre az utazásukat. A rendkívüli intézkedések legkorábban hétfőn reggelig maradnak érvényben – tudatta az osztrák vasút.
Alsó-Ausztriában egyelőre pont, hogy az ellenkezője történik egyébként: a Duna északi partján, a Wachaubahn vonalán autóbuszpótló vonatokat indít a NÖVOG, ugyanis több közutat le kellett zárni a Duna és mellékfolyói áradása miatt. A Krems és Emmersdorf közötti vonalon egyébként csak hétvégén közlekednek a NÖVOG kirándulóvonatai.
Az ÖBB azt közölte vasárnap este: a hétfő reggeli hivatásforgalomban még komoly fennakadások várhatók, így aki útnak indul, mindenképpen tájékozódjon az aktuális helyzetről az ÖBB ügyfélszolgálatán keresztül a 05-1717-es telefonon vagy a társaság weboldalán.
Hétfő reggelre sem javult a helyzet: a Westbahn továbbra is zárva van Salzburg és Kufstein között, ahogy Zell am See térségében sem járható a vasút. Záráshoz hétfőn reggel csatlakozott a Brennerbahn is: Steinach am Brenner és Brenner/Brennero között az időjárás okozta károk miatt nem közlekednek a vonatok. A MÁV-START hétfő hajnali közleményében meg nem erősített információforrásként többek között lapunkra is hivatkozik. A MÁV-START közlése szerint Salzburg és München között pótlóbuszok járnak, azonban az ÖBB oldalán az szerepel, hogy nem közlekednek a pótlóbuszok az utak lezárása miatt a két város között. A vonatokat részben lemondják, részben pedig Passau felé kerülve közlekednek.
Az ÖBB közlése szerint hétfőn reggel továbbra is csak az amstetteni IC-k közlekednek Bécstől nyugatra. A vonatok csak Bécs és Amstetten, illetve St. Valentin és Attnang-Puchheim között járnak. A kieső szakaszokra az ÖBB Infra – a pályavasút – pótlóbuszokat szervezett, amellyel az ÖBB és a Westbahn utasait is elszállítják – jelentette tudósítónk.
A vasárnap este Budapestről Münchenbe indult Kálmán Imre EN (EN 462) csak Wien-Meidlingig jutott és innen fordult vissza reggel EN 463-asként. A Wiener Walzer csak a Westbahnhofig jutott el, innen fordul majd vissza a budapesti stokk, várhatóan a menetrend szerinti időben.
Az aktuális közlekedési helyzetről az ÖBB oldalán lehet hivatalos tájékoztatást kapni.
Az áradások nyomán több településről kitelepítik az embereket, a mentésbe az ORF tudósítása szerint a szövetségi hadsereg is bekapcsolódott – több mint négyezer ember segédkezik a katasztrófa okozta károk enyhítésében és a további bajok megelőzésében.
Egyelőre egy 62 éves gazdálkodó halálhírét erősítették meg a hatóságok, ő traktorjával belefordult a megáradt vízfolyásba. Két fiatal nő szintén belefordult egy vízfolyásba az autójukkal, őket még keresik.
Az előrejelzések szerint a Duna magyarországi szakaszán is komoly áradásokra kell készülni. Az Országos Vízjelző Szolgálat késő esti előrejelzése szerint Komáromnál június 7-én este 800 centiméter körül, a borúlátóbb  számítások szerint pedig akár a korábban mért legnagyobb, 802 centiméteres vízállás felett tetőzhet a folyam. Budapestnél egy nappal későbbre saccolják az áradás tetőfokát, 850 centiméter körül, de a pesszimista számítások szerint az eddig mért legnagyobb, 860 centiméteres szintet is átlépheti a Duna.

Halász Péter

utolsó frissítés: 2013. június 3., 07:30 
megjelent: 2013. június 2., 21:13

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.