2013. 08. 01.

Árat emeltek Berlinben

Augusztus 1-jétől ismét emelkedtek a berlini tömegközlekedési járatok viteldíjai. A százalékosan igen komoly értékű emelés azonban összegben nem tűnik soknak, mégis sokak idegeit borzolja a lépés.


A szakaszjegy 10 centtel 1,50-re, a vonaljegy húsz centtel 2,60-ra drágul. Viszont új jegytípusként megjelenik a négy darabos „szakasz-gyűjtőjegy” 5,60 euróért. A hetijegy 0,80-1,00 euróval; a havibérlet 1-2 euróval lesz drágább a tarifazónáktól függően – derül ki a BVG összeállításából.
A menetdíjak emeléséről már korábban is sokat lehetett hallani, a közlekedési szövetség, a VBB azzal indokolta az áremelést, hogy jelentősen megnövekedtek az üzemeltetők költségei, különösen az üzemanyagok tekintetében. Így szükségessé vált az újabb áremelés (legutóbb 2012-ben került sor ilyen lépésre), amelyet azonban idén is több vita előzött meg: egyrészt annak mértékét, másrészt a bevezetés időpontját vitatták a szakemberek. Az áremelés tényéről már februárban beszámoltunk olvasóinknak.
A BVG közleménye szerint az áremelés előtti, elővételben megváltott jegyeket augusztus 14-éig lehet felhasználni (a bérleteket nyilván érvényességük végéig), de a különbözet megfizetése mellett a pénztárakban átcserélik új jegyekre még az év végig. Ehhez a jegyet kiadó cég ügyfélszolgálataihoz kell fordulni. Hogy hol vettük a jegyet, az kiderül a bal alsó sarkában lévő logóról.
Az utolsó napokban egyébként lázban égtek a berliniek: sokan vásárolták meg „akciósan”, még a régi áron az augusztusi havibérletet, napijegyeket és így tovább. A civil szervezetek pedig kifejezetten nemtetszésüknek adtak hangot az áremelés miatt, mondván, ismét az utasok húzzák a rövidebbet.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.