2013. 10. 02.

Eurostar Amszterdamba

Megállapodott egymással a holland kormány, a holland személyszállító vasút, az NS és a Csalagútban közlekedő személyvonatok operátora, az Eurostar. 2016 decemberétől indulhat a közvetlen London és Amszterdam közötti vasúti forgalom.




A szeptember 27-én aláírt dokumentum szerint a holland szakaszon a HSL Zuid pályáján haladnak majd az Eurostar-vonatok. Naponta két járat közlekedik majd a holland és a brit főváros között, mégpedig az új, Siemens Velaro szerelvényekkel, amelyek az e320-as jelzést viselik. A teljes utazási idő négy óra körül alakul majd, útközben a vonatok a Schipol repülőtérnél, Rotterdamban, Antwerpenben és Brüsszelben is megállnak.

Az Eurostar nem a meglévő vonatokkal, hanem az új Siemens Velaro-motorvonatokkal bővíti a szolgáltatási területét. A képen Párizsban időzik egy SNCF tulajdonú Eurostar-motorvonat, amely a TGV-szerelvények megfelelően átszabott változata egyébként
(fotók: Magyarics Zoltán)

A speciális biztonsági intézkedésekkel közlekedő járatokkal kapcsolatos pontos technikai megoldások még kétségesek, hiszen napi két járatért fenntartani egy külön, dedikált peront, teljes biztonsági ellenőrzőrendszert kissé költséges beruházás.
A 2010 óta önálló piaci szereplőként fellépő társaság egyértelműen jelzi: a jelenlegi célállomásokon túl is szeretne a piacon megjelenni és a nagysebességű vasúti közlekedéssel a rövid távú repülőjáratokkal versenyezni. Úgy fogalmaztak: London és Amszterdam között egy attraktív, gazdaságos és megbízható alternatívát kínálnak a repülés helyett.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.