2013. 10. 03.

Irány Mahóca!

Október 19-én ismét különvonatot indítanak a lillafüredi kisvasút mahócai szárnyvonalára. Az Északerdő Zrt., a LÁEV és vasútbarátok az őszi erdő színpompás díszletei közé várja a kisvasút és a Bükk szerelmeseit az erdei vasút vadregényes szárnyvonalára indított különvonatára.



A különvonat 9:30-kor indul a Dorottya utcai állomásról és Ortástetőig közlekedik majd. Ortástető a mahócai szárnyvonal felénél, Papírgyár elágazóállomástól hat kilométerre fekszik. A szárnyvonal egyelőre csak idáig járható, innen Andókút még hozzávetőleg három, Mahóca öt kilométerre van – gyalogosan.
A vonatban nyitott és zárt kocsik közlekednek, a szerelvényt a tervek szerint a LÁEV két C50-ese továbbítja majd.
Ahogy az a korábbi hasonló programokon már hagyománnyá vált, a szervezők a vonatozás mellett most is készülnek egyéb érdekes erdei programokkal. Az őszi erdő színpompás díszletei alatt lehetőség lesz a nemrég megújult Forrás-völgyi tanösvény szakavatott vezetővel történő bejárására, sétára a Miskolci Állatkertbe, de lesz külön ez alkalommal közlekedő fotósvonat is. A program résztvevői a helyszínen előre csomagolt lillafüredi füstölt pisztrángot is vásárolhatnak majd, amit akár az andókúti forrástó partján is elfogyaszthatnak.


A szervezők gondoltak azokra is, akik egyénileg kívánnak kirándulásokat tenni a környéken, így aki Ortástetőtől például Lillafüred felé veszi az irányt, az a megváltott menetjegye birtokában onnan is visszautazhat majd Miskolcra egy menetrend szerinti vonattal. A szárnyvonal környékén maradó utasok számára délután két vonat is lehetőséget nyújt majd a hazatérésre, így a rövidebb, illetve hosszabb kikapcsolódást választók is megtalálhatják a számításukat.


A vasútbarátok számára a délelőtti érkezést követően Ortástető–Papírgyár–Ortástető viszonylatban fotósvonatot indítanak, útközben többszöri fotómegállásokkal. Fontos tudni: a fotómegállások során fényképezési szándék nélkül a vonatról leszállni és ezzel a fotósokat zavarni tilos! A vasútfotós járaton való utazás – fényképezési szándéktól függetlenül – fotósvonati kiegészítő jegy váltása esetén lehetséges. A fotósvonathoz Papírgyár állomásnál csatlakozást biztosítunk Lillafüred felé, amely vonatra szintén érvényes a fotósvonati kiegészítő jegy, egészen Garadnáig. Ezzel lehetőség nyílik egy napon a teljes LÁEV-vonalhálózat beutazására is. Akik visszatérnek Ortástetőre, érkezés után választhatják a délutáni vezetett programot, avagy tetszés szerinti egyéni időtöltést.

(fotók: Jakóts Ádám / www.jakadam.hu)

A rendezvényen való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött, melyet a lillavonat [kukac] gmail [pont] com e-mail-címen várnak. A programról részletes információkat Jakóts Ádám honlapján találnak az érdeklődők.

RegionalBahn információk

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.