2013. 11. 15.

Sehogyan sem lehet füstölögni

A hagyományos cigaretta és egyéb dohánytermékek füstölése már régóta tilos a svájci vonatokon. Az SBB viszont most hadat üzent az e-cigarettának is: a vízgőzt képző készülék is sokak terhére van. A menetrendváltástól tilos lesz az elektromos cigarettát használni az svájci vonatokon.




Aki a december 15-i menetrendváltástól fogva „rágyújt” a svájci vonatokon a „tűzmentes” e-cigarettára, 25 frankos, hozzávetőleg hatezer forintos büntetést lesz kénytelen fizetni. A svájci közszolgálati rádió egyik programjának, az SRF1-nek nyilatkozó Roger Baumann, a Verbandes öffentlicher Verkehr (VöV, a tömegközlekedési szolgáltatók szövetsége) szóvivője úgy fogalmazott: az intézkedés a jogbiztonságot szolgálja, hiszen így egyértelműen tilos lesz mindenféle nikotintartalmú mű vagy igazi füstölnivaló élvezete a tömegközlekedési járatokon. Ráadásul sokszor a vonatkísérőknek is gondot okozott, hogy valódi vagy e-cigarettát használ-e a kedves utas? Így viszonylag egyszerű lesz a munka: mindenféle füstölgés tilos lesz. A hagyományos dohánytermékek fogyasztása 2005. december 11. óta tilos valamennyi svájci vonaton, buszon, hajón és ezek megállóiban, az állomásokon.

Az SBB járatain és a magánvasutak vonatain is tilos lesz az e-cigaretta használata

Az SBB, a szövetségi vasúttársaság üdvözölte az intézkedést. Bár hozzátették: az e-cigaretta a hétköznapokban alig jelentett problémát – fogalmazott a képviseletükben megszólaló Reto Schärli szóvivő. Viszont az SBB már korábban is kérte az utasokat: a félreértések elkerülése végett a vonatokon ne használják készüléküket.
Érdekesség, hogy az éttermek esetében nincs konkrét szabályozás az e-cigarettára nézve. Ebben a szektorban minden vendéglátó maga döntheti el, hogy fogadja-e az e-cigarettázó vendégeket vagy sem.
A közlekedés másik ágazatában, a légforgalomban soha sem volt megengedett az e-cigaretta használata, hiszen az az általános tiltás hatálya alá esik, fogalmazott Myriam Ziesack, a Swiss szóvivője. Bár a füstje elvileg ártalmatlan, az e-cigizés mégis nyugtalanságot szülhet a fedélzeten, tette hozzá.

A hagyományos dohánytermékek fogyasztása a svájci közlekedési eszközökön és állomásokon 2005. december 11. óta tilos – most megszűnik a lehetőség az e-cigaretta fogyasztására is
(fotók: Óvári Péter)

A Szövetségi Egészségügyi Hatóság közlése szerint elmúlt évek során emelkedett és különösen a fiatalok körében nőtt számottevően az e-cigaretta használata. Bár a svájci jogszabályok tiltják a kereskedelmi árusítását, a külföldről saját használatra behozott nikotintartalmú „e-dohány” birtoklása és fogyasztása nem ütközik a jogszabályokba, ráadásul a nikotint nem tartalmazó patronok 2013. április 1-je óta nem esnek a jövedéki adó hatálya alá Svájcban. Azt is hozzátették: mivel jelenleg az élelmiszerekre érvényes jogszabályok rendelkeznek a „cigarettapótlóról”, nem tudnak mit tenni a passzívan „e-dohányzó” polgárok védelme érdekében sem.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.