2013. 12. 11.

Megkapta a magyar engedélyt a Vectron

December 9-én, hétfőn kiadta a Nemzeti Közlekedési Hatóság a Siemens Vectron-mozdonyainak magyarországi üzemeltetéséhez szükséges engedélyeket. Az NKH engedélye azonban egyelőre csak egy variánsra vonatkozik.


Kiadta az NKH a Siemens Vectron típusú mozdonyainak magyarországi engedélyét. A magyar hatóság áldása egyelőre csak egy változatra érvényes: a 6400 kW teljesítményű, 200 km/h-s tempóra alkalmas mozdonyra. Az engedély birtokában a mozdonytípus korlátozások nélkül közlekedhet Magyarországon. Az engedély kiadásának feltétele volt az európai interoperabilitási standardoknak való megfelelés, amely cserében csökkenti az egyes országokban való engedélyezés idejét. A magyar engedélyekhez szükséges próbameneteket 2013 nyarán végezték. A mostani engedély birtokában hazánkon kívül Németországban, Ausztriában, Lengyelországban, Romániában és Svédországban közlekedhetnek korlátozásoktól mentesen a mozdonyok.
A magyar engedély megszerzése azért is fontos, mert az MRCE által a nyáron rendelt 15 darab Vectront többek között a magyar pályákon való közlekedtetésre is szánja.
Mindeközben elkészültek az első MRCE-s Vectronok. A railcolor.net információi szerint december 5-én az X4E-850, 851 és 870; december 9-én pedig az X4E-852, 871 és 872 került az MRCE birtokába. A szakportál szerint a járművek sorozatjelzése véglegesnek tekinthető, így barátkozhatunk a kicsit szokatlannak tűnő X4E jelű sorozattal.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.