2013. 12. 15.

Videóajánló - XLVI. rész: a West Highland Line

Skóciai cikksorozatunkhoz kapcsolódva mai videóajánlónkban a festői szépségű West Highland Line-t mutatjuk be egy mozgóképes időutazás keretében. Sok vasútbarát ismerheti ezt a vonalat a világ látványos vasútvonalait számba vevő könyvekből, másoknak pedig a Harry Potter-filmek Hogwarts expressze miatt lehet ismerős (bár valószínűleg „ismeretlen ismerős”) a West Highland Line egy része - a híres Glenfinnan-viadukt láttán ezen olvasóink is a homlokukra csaphatnak. Lássuk, mi minden változott a hatvanas évektől napjainkig Nagy-Britannia egyik legszebb vasútvonalán!A Skót Felföld délnyugati részét a külvilággal összekötő West Highland Line szinte minden ízében különleges vasútvonal. A zord és igen ritkán lakott tájon ilyen távolságra vasutat építeni önmagában szokatlan ötlet, hacsak nincs valamilyen komoly gazdasági potenciál a vonal mentén - ezesetben a halászat. A vonal 1901-re érte el Mallaig városát, ám a kor brit vasúti világának megfelelően legalább öt vasúttársaság hosszabb-rövidebb szakaszaiból állt össze a Glasgow és Mallaig közötti 264 kilométernyi vasút. Bár a heringek és szardíniák hívták életre a West Highland Line-t, ma a vonalon szállított legjellemzőbb árucikk a turista. A vonalat sokan Nagy-Britannia legszebb vasútútjának tartják, és ttöbb alkalommal nemzetközi mezőnyben is dobogós helyen végzett a West Highland Line a különféle közönségszavazásokon. Az erős kirándulóvasúti jelleg mellett természetesen a ritkán lakott vidék lakóinak továbbra is fontos kapocs a külvilág felé a naponta háromszor induló vonat - nem is beszélve a szigetvilág lakóit, akikre pár órányi vonatozás után még egy kis kompozás is vár Mallaig kikötőjéből. Ami pedig a turistákat, azon belül is a vasútbarátokat illeti: a vasút látványos vonalvezetése és műtárgyai (például a Harry Potter-filmekben feltűnő, a közeli faluról elnevezett Glenfinnan-viadukt) mindig is komoly érdeklődésre tartottak számot, melyet a különvonatok szervezői igyekszenek maximális kielégíteni, többnyire borsos áron.

Első ajánlott filmünk igazi kordokumentum: az 1960-ban készült felvétel nyitó képsorain Glasgow alig két évvel később felszámolt villamosai tűnnek fel, majd útnak indulunk Glasgow Queen Street állomásáról. A továbbiakban az ízes felföldi dialektus mellett a legérdekesebb a vonalon zajló élénk teherforgalom - mely jobbára kocsirakományú szállítást jelentett, ennek megfelelően a nyolcvanas évekre gyakorlatilag nyomtalanul eltűnt. Mallaigbe érkezve újabb dokumentumértékű képsort láthatunk: fordítókorongon kézi erővel fordítják a vonat végére sorozott kilátókocsit - ebből a mondatból már minden történelem. Ahogy a Londonból 15 órányi út során közvetlenül a West Higland Line végpontjáig közlekedő éjszakai vonat is múlt idő, ma már csak Fort William városáig merészkednek a Caledonian Sleeper hálókocsijai, a hátralévő szakaszon pedig a 156-os sorozatú Super Sprinter motorkocsik az egyedüli állandó járművek.Második filmünk a nyolcvanas évekbe repíti a nézőt. A West Highland Line arculata jelentősen megváltozott: a British Rail jellegzetesen traktorhangú 37-es sorozatú dízelmozdonyai a vonal szorgos iparosai, a személyvonatok Intercity-színtervű Mark I-es és Mark II-es kocsikból állnak. Érdekes módon tartálykocsikat láthatunk a személyvonatok végén - ezek valószínűleg A gőzüzem már csak nosztalgiajáratként kerül elő - a záró képsorokon feltűnik a máig népszerű gőzvontatású kirándulóvonat. A British Rail a vidéken komoly bevételi forrásnak számító turizmus meglovagolására 1984-ben indította a Fort William - Mallaig között közlekedő gőzvontatású nosztalgiajáratokat - először West Highlander, majd The Lochaber néven.Újabb két évtized előre: a videótechnika fejlődésén túl a vonal járműállománya is teljesen más a 2011-2012 folyamán készült képsorokon. A 37-es sorozat már legfeljebb anyagvonatokkal került errefelé, míg a néhány rendszeresnek mondható tehervonatot 66-os sorozatú gépek továbbítják. A személyszállító vonatok a hatékonyabb és olcsóbb üzemvitel érdekében kizárólag 156-os sorozatú Super Sprinterek, leszámítva a vonal egyetlen megmaradt mozdonyos vonatát - a Fort William és London között közlekedő éjszakai vonatot, a Caledonian Sleepert. Ami az egyéb külsőségeket illeti, a British Rail logó a privatizációt követően átadta helyét a skót hálózatot üzemeltető First ScotRail arculatának. Az állandóság jegyében természetesen továbbra is népszerű a gőzvontatású nosztalgiavonat, melyet immár a különvonatokra specializálódott West Coast Railway közlekedtet, The Jacobite néven. A névadás hátterében az áll, hogy a jakobinus mozgalom a Skót Felföldön komoly támogatókkal bírt.Ha pedig már nosztalgiavonat és West Highland Line, képminősége és lenyűgöző beállításai miatt is melegen ajánljuk az alábbi két videót, melyek 2012 és 2013 októberében készültek a The Jacobite-ról.


Végezetül egy igazán sajátos szemszög maradt hátra: a vonalról egy monstre, négy és fél órás, vezetőállásból videó is elérhető a YouTube videómegosztón - ha időnk engedi, a teljes Glasgow - Fort William - Mallaig utat végignézhetjük a mozdonyvezető nézőpontjából.
Magyarics Zoltán

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.