2014. 01. 06.

Villanyhajók Berlinben

Megújította az átkelőhajó-flottájának egy részét a berlini BVG. Az F11-es és az F12-es vonalakon új, elektromos hajtású hajókat közlekedtet a társaság a korábbi dízelüzemű járművek helyett.


Környezetkímélő, korszerű és csendes hajókat állított csatasorba a BVG, illetve alvállalkozója, a „Weiße Flotte Stralsund” két berlini átkelőhajó-járaton: az F11-esen (Oberschöneweide, Wilhelmstrand–Baumschulenstraße) és az F12-esen (Wendenschloß, Müggelbergallee–Grünau, Wassersportallee) a korábbi dízelüzemű hajókat váltották 2014 elején az új járművek.

Az F11-es és az F12-es vonalon debütáltak az új hajók. A képen a 2013-ig működött régi típusú átkelőhajó indul az F11-esen Oberschöneweidéből a Baumschulenstraßéhoz 2011 őszén

A kis merülésű katamaránok 18 méter hosszúak és 5,22 méter szélesek. A könnyű hajók a korábbiakhoz képest jóval kevesebb energiát fogyasztanak. Az elektromos hajtású hajók a villamos energiát napelemekből állítják elő, de szükség esetén egy dízelüzemű, alacsony károsanyag-kibocsátású motor és a hozzá kapscolódó generátor is rendelkezésre áll az akkumulátorok töltésére.
Az új hajókon 28 ülőhely, két kerekesszékes hely és tíz kerékpáros hely van. Összesen – az álló utasokkal együtt – a hajók 35 utast szállíthatnak.

Átkelőhajó az F12-es járaton. Az F11-es és az F12-es vonalon a csúcsidőszakokban 10, egyébként húsz percenként ingáznak sima jeggyel, bérlettel igénybe vehető átkelőhajók
(fotók: Halász Péter)

Az egész évben, viszonylag sűrű menetrend szerint közlekedő F11-es és F12-es átkelőhajók mellett a nyári menetrend bevezetésével az idényjellegű F21-es (Krampenburg–Zum Seeblick) és F23-as (Müggelwerderweg–Kruggasse) hajójáratokon is megjelennek az új, elektromos hajók – ígéri közleményében a BVG.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.