2014. 03. 19.

Siemens-dízel az USÁ-ban

Komoly sikernek számít Siemensnek a tegnapi hír, miszerint a német gyártó nyerte el az Egyesült Államok öt tagállamának közös tenderén a 32 személyforgalomra szánt dízel-villamos mozdony szállítására szóló megbízást. A Vectron-alapokon nyugvó mozdonyok erőforrása a Cummins QSK95 típusú dízelmotorja lesz, mely képes a 2015 januárjától érvényes EPA Tier 4 emissziós normák teljesítésére. A mostani tender több szempontból is mérföldkőnek számít az amerikai vasútipar és a személyszállítással kapcsolatos vasútpolitika vonatkozásában is. Kattintsanak a részletekért!



Az alaphír: az öt szövetségi tagállam közlekedési minisztériumaiból álló konzorcium, melyet az Illinois Department of Transportation (IDoT) koordinál, összesen harminckét dízel-villamos mozdony szállítására adott megrendelést a Siemensnek, 225 millió dollár értékben. A gépeket az Amtrak rövid távú vonatainak élére szánják Illinois, Kalifornia, Michigan, Missouri és Washington államok területén – utóbbi természetesen nem keverendő össze a fővárossal, Washington D.C.-vel. Az amerikai Cummins QSK95 típusú dízelmotorjával szerelt mozdonyok 2016-2017 folyamán állnak üzembe. A konkrét megrendelésen túl a szerződés további 225 (!) mozdonyra vonatkozó opciót is tartalmaz – a mozdonyonkénti 7 milliós vételárnak megfelelően az opció értéke nem kevesebb, mint másfél milliárd dollár. Fontos azonban megjegyezni, hogy az opció lehívása függ a szövetségi pénzügyi források rendelkezésre állásától is.

Ezzel el is érkeztünk az első háttérinformációhoz, mely az üzlet megértéséhez fontos: az Amtrak finanszírozásának átláthatóságát és a profiltisztítást kitűző szövetségi szabályozás értelmében a szövetségi államokon belüli Amtrak-járatok könyvelését külön kell vezetni a szövetségi szolgáltatónak, és ezek finanszírozását fokozatosan át kell vennie az érintett tagállamoknak. Bár államokon belüli, amerikai mércével rövid távú járatokról van szó, ezek között bőven akadnak 500-600 kilométeres távra közlekedők is. A mostani öt tagállam a leginkább vasútpárti és a kötött pálya terén komoly ambíciókkal rendelkező klub, akik a mostani megrendeléssel is jelzik, hogy saját kezükbe veszik vasúti járataiknak sorsát.

Az új, 4200 lóerős Siemens-Cummins dízelek látványterve
(grafika: Siemens)

A „Buy American”, azaz vásárolj amerikait program keretében a Siemensnek gondoskodnia kell a megfelelő amerikai eredetű hozzáadott értékről is, azonban itt ezzel biztosan nem lesz probléma: a helyi eredetű Cummins-dízelmotorokkal szerelt és az Egyesült Államokban gyártott komponensekből készülő gépek összeszerelését is helyben végzi a Siemens, a Sacramento városában lévő üzemében.
Érdemes megemlíteni, hogy a német gyártó a helyi piac komoly erősségeit múlta felül a tenderen. Az egyik fő konkurens, a személyvonati dízelmozdonyok amerikai piacán vezetőnek számító MotivePower, a Wabtec leányvállalata ezúttal a legmagasabb árajánlatot tette 260,9 millió dollárral. Részt vett még a Caterpillar érdekeltségébe tartozó, legendás múltú Electro-Motive Diesel is – az igazán helyinek számító, Illinois államban székelő cég egy húsz hengeres motorral hajtott típust ajánlott és a 32 mozdonyt 260 millió dollárért adták volna. A Caterpillar egyébként kétszer is tiltakozott a tender eredménye miatt, mert szerintük a tizenhat hengeres motorral hajtott Siemens-gép nem éri el a 200 km/h-s sebességet, ami viszont előírás volt a pályázaton. Ám az IDoT elutasította a tiltakozást, mondván, a Siemens által ajánlott jármű minden feltételnek megfelel.

A tender másik komoly újdonsága a tagállami beszerzésen túl az, hogy egy európai gyártó itteni koncepcióra (Eurosprinter, illetve mára Vectron-platform) alapuló járművel tudott nyerni az Egyesült Államokban, megelőzve a helyi piaccal együtt fejlődő észak-amerikai gyártókat. A Siemens korábbi megbízása, az Amtrak ACS-64 gépeinek szállítása nem volt meglepő, mivel a helyi járműipar számára a villamosmozdonyok marginális piacnak számítanak. A dízelmozdonyok viszonylatában viszont emberemlékezet óta nem volt példa egy európai „dizájn” amerikai hódítására – éppen néhány hete írtunk az évtizedekkel ezelőtti, szinte egyedüli alkalomról, a Krauss-Maffei ML4000-es sorozatának rövidre sikerült tengerentúli karrierjéről.

A Siemens mozdonyai a jelenleg fejlesztés alatt álló, emelt sebességű (110 mérföld/óra, azaz 177 kilométer/óra) vonalakon is részt vesznek majd az Amtrak vonatainak továbbításában. Ide tartozik a Chicago–St. Louis viszonylat, ahol egy 22,5 kilométer hosszú szakaszon már most 177 km/h-val közlekedhetnek a vonatok, a teljes vonalon pedig 2017-től roboghatnak ilyen tempóval a szerelvények. De ugyancsak megjelennek majd a gépek a Chicago–Detroit járatokon is, ahol az Indiana állambeli Porter és a Michigan-beli Kalamazoo között már 2012 februárja óta lehetőségük van a vonatoknak a száguldásra, 2015-ig a vonal 80 százalékán 177 km/h-s tempót engedélyeznek majd az érintett vasúttársaságok ígéretei szerint.

Illinois az USA legvasutasabb tagállama, és a mostani beszerzés koordinálója. Az államon belüli járataik élén, mint amilyen a képen látható Chicago–Quincy viszonylatú Carl Sandburg is, néhány év múlva már a Siemens-gyártmányú mozdonyok vontathatnak

Az új mozdonyok mellé 130 emeletes kocsit is vásárolnak, amelyet az Illionis állambeli Rochelle városában gyárt a japán Sumitomoval és Nippon Sharyo vállalatok konzorciuma. Ezek közül 88 kocsi az Amtrak középnyugati vonalain, míg 42 Kaliforniában szolgál majd.

A hír mögötti további érdekesség a Cummins dízelmotorok ügye. A QSK95 típusú erőgépek karbamidos utánkezeléssel képesek a 2015 januárjától gyártott mozdonyok számára kötelező EPA (Environmental Protection Agency, azat környezetvédelmi hivatal) Tier 4 néven ismeretes károsanyag-kibocsátási normájának teljesítésére. Az Egyesült Államok vasútvállalatainak körében élénk útkeresés zajlik a Tier 4 teljesítése kapcsán, mivel a teherszállító vasutak minden áron szeretnének elkerülni az utánkezelés, ezáltal a külön készletezendő és utántöltendő karbamid-oldat használatát. Amint a földgázos kísérleti mozdonyok kapcsán írtuk, a vezető mozdonygyártónak számító General Electric már rendelkezik olyan erőforrással, mely utánkezelés nélkül teljesíti a Tier 4 előírásokat. Ehhez képest a karbamidos utánkezeléssel operáló Cummins QSK95 nem tűnt különösebben népszerűnek, ám a mostani döntés referenciát jelenthez, és ezáltal adhat némi lökést a Cummins értékesítőinek.

Kalifornia a mostani beszerzési konzorcium másik fő résztvevője; a hatalmas kiterjedésű tagállam egyik fontos személyszálítási útvonala a Sacramento–Oakland–San Jose útvonalú „Capitol Corridor”, ahol szintén feltűnhetnek majd az új mozdonyok
(fotók: Magyarics Zoltán)


Halász Péter, Magyarics Zoltán

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.