2014. 05. 08.

Új pálya, gyorsabb vonatok

Gyorsabb lehet az S-Bahn Berlin és Potsdam között egy régóta tervezett és vágyott infrastrukturális beruházás nyomán. Új vágányokat kap majd a gyorsvasút a jövőben és így ha nem is sűrűbben, de gyorsabban közlekedhetnek a vonatok a két város között.


A jelenlegi gyorsvasúti pálya Berlin-Wannsee és Potsdam Hauptbahnhof között egy vágányos, kitérős rendszerű. A vonatok jellemzően Babelsbergnél és Potsdam főpályaudvarán találkoznak. Előbbi helyen azonban némi várakozást a Potsdam felé tartó vonatoknak és utasainak a keresztre várás. Ez a két perc viszont pont annyit jelent, hogy nem fejezhető be biztonságosan az átszerelés Potsdamban, emiatt pedig eggyel több vonat szükséges a forgalom lebonyolításához, így egy szerelvény a tíz perces ütem esetén 15 percet várakozik, ami a járműhiánnyal még mindig küzdő operátornál nem igazán jó dolog.

Potsdamban jelenleg „ütemet ugrik” a szerelvény, ám az új pályaszakasznak köszönhetően erre nem lesz feltétlenül szükség, hiszen két perccel rövidülhet a vonatok menetideje a keresztre várás elmaradása miatt
(fotó: Halász Péter)

A terítéken lévő fejlesztés arról szól, hogy mintegy 700 méter hosszabban építenék meg Potsdam Hauptbahnhofnál a másik vágányt Berlin felé az S-Bahn számára (a nagyvasút már most is kétvágányú), így biztosítva a „repülőkeresztek” lehetőségét a végállomásnál. A projekt költségviselésében azonban eleddig nem tudott megegyezni Berlin és Brandenburg vezetése, ám most végre pont került a vita végére és Brandenburg tartomány állja a tervezési költséget, ami mintegy 370 ezer euró. A tervek szerint az új vasúti pálya 2019-re készülhet majd el.
Az új pályának köszönhetően azonban nem tervezik a gyorsvasúti járatok sűrítését, a napközbeni tíz perces ütemnél sűrűbben nem érdemes indítani a vonatokat, ugyanis a hálózaton a vonatok egymással összehangolva közlekednek. Viszont a menetrendszerűség tartásában fontos szerepe lehet az új szakasznak, emellett pedig csökkentheti a menetidőt abban a formában, hogy a Potsdam felé tartó vonatoknak nem kell keresztre várniuk Babelsbergnél, hanem a vonattalálkozás áthelyeződhet az új, kétvágányú pályarészre.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.