2014. 06. 04.

Tramwaytag 2014: a helyszín adott

Bejöttek a jóslatok, már ami az idei bécsi Tramwaytag várható helyszínét illeti. Az időpont is adott, bár nem a szokásos lesz. Minden eddig tudható részletre fény derül a kattintás után!


Bejött a számítása annak aki a bécsiek hagyománytiszteletére alapozva próbálta megjósolni a 2014-es Tramwaytag helyszínét: ezúttal ismét a simmeringi főműhely ad majd otthont a rendezvénynek. A helyszínválasztás jogos: minden ötödik évben itt tartották eleddig a rendezvényt. Idén azonban komolyan felmerült, hogy az újra megnyíló erdbergi villamosmúzeum legyen a Tramwaytag otthona, de ezt elvetették. Ám az szinte biztos, hogy a két létesítmény között járnak majd a hagyományos nosztalgiajáratok.

A Tramwaytag idei helyszíne várhatóan a simmeringi főműhely lesz
(fotók: Thomas Jantzen / Wiener Linien)

Az időpont is úgy tűnik, hogy biztos. A feltételes mód itt jogos: eredetileg 2014. július 12. lett volna, ám ezt alapos megfontolás után elvetették, lévén a főműhely felújítása eddig nem fejeződik be teljesen. Végül 2014. október 11., szombat lett. A dátum a szokottnál közel hegy hónappal későbbi, ám ezt mi magunk nem sajnáljuk, hiszen október elején Bécs egyrészt még éppolyan szép, mint szeptemberben, másrészt az ősz első hónapjában több olyan rendezvény is akad, amelyik elvonná a figyelmet Bécstől.
A programok kapcsán a Wiener Linien nem adott még felvilágosítást. Az viszont várható, hogy a hagyományos vezetett látogatások, járműbemutatók mellett a kísérőprogramok, így az egészségügyi szűrés vagy éppen a bolhapiac sem marad el.
A helyszínválasztás kapcsán a kritikusok felemlítik: az idén 100. születésnapját ünneplő speisingi kocsiszín is kiváló választás lehetett volna. Ráadásul itt laknak a VEF és a WTM üzemképes nosztalgiavillamosai is. Emellett pedig érdemes tudni, hogy legutóbb, első és utolsó alkalommal 1988. június 4-én tartották itt az első és eddig utolsó Tramwaytagot.
Érdekesség egyébként az is, hogy 2005-ig mindig a nyáron, május végén-június elején tartották a rendezvényt, mindössze 2006-ban került át szeptember első felébe a Tramwaytag.
Az utolsó?
Sok szakmai beszélgetésben, fórumon és levelezőlistán felmerült, hogy az idei, a 2014-es lenne az utolsó Tramwaytag, amit szervez a Wiener Linien. Bár ezt sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánták a közlekedési társaságnál, akár logikus is lehet a döntés annak fényében, hogy immáron rendelkezésre áll majd a megújult tömegközlekedési múzeum, amelyik otthont adhat az alkalomszerű és a rendszeres eseményeknek is. Ám egyben sajnálatos is lenne a döntés annak okán, hogy a különféle járműtelepeket nem lehet bejárni más módon, ráadásul ez egy kifejezetten családias jellegű rendezvény.
Azonban pont ez az egyik árnyoldala is a programoknak: a kisgyerekes családok és a tömeg sokszor zavarja a fotósokat, a közlekedésbarátokat és bizony nem igazán nagy élmény nyomorogni a nosztalgiajáratokon. Ráadásul az elmúlt években a kísérőprogramok sem igazán nyújtottak újat a rendszeres látogatóknak. Így nem lenne rossz ötlet, ha nem is megszűnne a Tramwaytag, de legalábbis pihentetnék, amíg igazán új és látványos programokat nem tudnak kínálni ismét évről évre. Érdemes visszaolvasni a 2011-es, a 2012-es és a 2013-as tudósításunkat is ennek tekintetében.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.