2014. 09. 19.

Metróval az Oktoberfestre – vagy mégsem?

Komoly erőkkel készül a müncheni tömegközlekedési cég, az MVG a szeptember 20-án kezdődő Oktoberfestre. Több munkatárs, többezer többletmenet és gyorsabb mozgólépcsők várják az utasokat.


Mind évben komoly kihívást jelent a müncheni MVG-nek a szeptember végi-október eleji ünnepség a Theresienwiesén. Az Oktoberfestre nagyon sokan látogatnak és érthető okok miatt sokan választják a tömegközlekedést is. Emiatt pedig külön készül a müncheni közlekedési vállalat az Oktoberfest idejére.
Közleményük szerint az október 5-éig tartó tizenhat napos időszak alatt összesen 6000 többletmenetre 250 járművezetőt osztanak be. További napi hatvan (csúcsidőszakban 75) munkatárs segíti a rendezvényhez legközelebbi Theresienweise metrómegállóban az utasok közlekedését – az utasok után pedig további harminc takarító tesz majd rendet. A biztonság szavatolására a hamburgi metrórendőrségtől, a Hamburger Hochbahnwache létszámából tizenhat munkatárs segíti a müncheni kollégákat. A pluszmenetek teljesítéséhez pedig hét alvállalkozót von be Németországból és Ausztriából az MVG.

Az utasok koordinálásában összesen hatvan munkatárs segít a Theresienwiese állomáson

A vonatok indítását külön személyzet felügyeli a peronokon

Érdemes kiemelni: az MVG azt javasolja a vendégeknek, hogy ha tehetik, ne a metrót használják majd, hanem a jól kitáblázott útvonalon gyalog tegyék meg a főpályaudvar és a Theresienwiese közötti mintegy negyedórás sétát.
Ha mégis valaki tömegközlekedni szeretne, akkor azt javasolja az MVG, hogy ne az U4-es és az U5-ös metrót, hanem az U3-as és az U6-os vonalat vegyék igénybe az utasok, amelynek a Goetheplatz vagy a Poccistraße állomása néhány percre esik csak az egyik bejárattól. Alternatívaként javasolják a 18-as és a 19-es villamost is, de a távolabb eső villamos- és autóbuszmegállóktól érdemes sétálni a Theresienswiese felé.

Komoly tömegekre számít az MVG az Oktoberfest idején – ráadásul két müncheni focicsapat is játszik otthon az Oktoberfest alatt

Az Oktoberfest miatt más változásokra is számítani kell: több MetroBus- és StadtBus-vonal sűrűbben és hosszabb üzemidővel közlekedik, ahogy az éjszakai járatok is megnövelt kapacitással várják a hazatérőket.
Érdemes említeni még egy kapacitásnövelő lépést: a Theresienwiese metróállomáson a szokásos 0,5 m/s-os sebesség helyett gyorsabban, 0,68 m/s-os sebességgel haladnak – ez pedig azt jelenti, hogy percenként 200 utassal több hagyhatja el az állomást, rövidebbek lesznek a sorok a mozgólépcsők előtt.

A Theresienwiese állomáson gyorsabbak lesznek a mozgólépcsők a rendezvény idején, így óránként 200 utassal többet tudnak szállítani

Az MVG az utasok tájékoztatását időszaki információs pontokkal valamint mozgópénztárosokkal is segíti, náluk persze jegyet is lehet venni a tömegközlekedési járatokra.
Az MVG arra is felhívja a figyelmet, hogy az Oktoberfest idején az Allianz Arenaban több labdarúgó-mérkőzést is rendeznek: a Bayern München otthon fogadja majd szeptember 23-án 20 órától az SC Paderborn 07 csapatát, míg október 4-én 15:30-tól a Hannover 96 csapatát. Ezen felül a TSV 1860 München is játszik majd a stadionban: szeptember 20-án 13 órától az FC Ingolstadt 04-el, míg szeptember 26-án 18:30-tól a SpVgg Greuther Fürth-tel játszanak. Emiatt az MVG azt kéri a szurkolóktól, hogy csak az U6-os metrót használják, ez közvetlen kapcsolatot biztosít a Theresienwiese és a fröttmaningi aréna között és kifejezetten kérik, hogy az U4-es és az U5-ös metrót kerüljék el, mert ennek a vonalnak a Theresienweise és az Odeonsplatz állomása az Oktoberfest miatt amúgy is terhelt.

Az Oktoberfest minden évben komoly kihívást jelent az MVG-nek. Írásunkat a tavalyi rendezvényen készült képekkel illusztráltuk
(fotók: SWM/MVG)

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.