2014. 09. 15.

Újít a ZSSK

Járműbeszerzésre adta a fejét a szlovák személyszállító vasút, a ZSSK. A Pozsony-környéki vonalakra szánt járművekből 17 darabot vásárolna a társaság.


Tizenhét új személykocsit vásárolna a szlovák személyszállító vasúttársaság, a ZSSK. Közlésük szerint a termes kialakítású, légkondicionált, másodosztályú utasterű, kerékpárszállításra is alkalmas járművek még 2015 során forgalomba állhatnak és első sorban a Pozsonyból kiinduló vonalakon, többek között Nagyszombat felé járnának.
A vasúttársaság közölte: a mostani járműpark átlagéletkora 22 év, ám nem ritkaság a 35 év körüli jármű is. A ZSSK szóvivője, Jana Morháčová a sajtónak nyilatkozva jelezte: elsősorban a regionális forgalomban közlekedő járművek cseréje szükséges, mert itt közlekednek a legöregebb járművek.

Lassan, de folyamatosan újítja fel a régi termes kocsikat a ZSSK, de szükség van a teljesen új járművek forgalomba állítására is

A mostani kocsibeszerzést az EU közlekedési operatív programjából finanszíroznák, ám azt egyelőre nem hozták nyilvánosságra, hogy pontosan mennyit fordítanak a kocsibeszerzésre, hiszen még zajlik a tendereztetés.
A ZSSK az elmúlt években már komoly erőfeszítéseket tett a járműpark megfiatalítására. 2010 és 2013 között tíz darab, háromrészes emeletes ingavonati szerelvényt állítottak forgalomba, amihez a 263-as sorozatú villamosmozdonyokat alakították át. Emellett folyamatos a korábbi győri és hazai – a Vagonka Studenka gyárában épült – termes, belföldi forgalmú kocsik felújítása, amelyek a belföldi vonatok mellett a Pozsony és Bécs közötti ingavonatokban is közlekednek, vegyesen az osztrák személykocsikkal.

A felújított szlovák kocsik az osztrák ingavonatokban is helytállnak
(fotók: Halász Péter)

Halász Péter

3 megjegyzés:

 1. És akkor valamelyik fórumon itt okoskodtak egyesek, hogy a szlovák vasút milyen szép egységes színekben pompázik! Tessék ránézni a második képre! Sárga-bordó mozdony zöld-narancs és bordó fehér kocsikkal! Akármennyire lepukkant a MÁV ebben legalább előrébb vagyunk (kivéve a motorvonatokat ugye)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Azért ha jobban megnézünk egy háromféleképpen deklasszált bolhást tartalmazó tetszőleges szegedi hibridet mostanában... mondjuk úgy, hogy a ZSSK hasonló problémákkal küzd, mint a START.

   Törlés
  2. Igen de legalább egységesen kékek, tehát nem értek egyet.

   Törlés

Figyelem!

Oldalunkon általában előzetesen moderáljuk a hozzászólásokat vagy a hozzászólások lehetőségének időszakos vagy tartós felfüggesztését jogát fenntartjuk. Amennyiben erre nem kerül sor, úgy fenntartjuk az utólagos moderáció jogát. Moderációs alapelveinkről részletesebben az Impresszumban olvashatnak.