2014. 10. 03.

Még nincs döntés az ingyennetről

Bár a menetrendváltástól a DB AG-nál az elsőosztályú utasok ingyen használhatják a vezeték nélküli internetet, közel sem biztos, hogy rövid határidőn belül minden utas és díjmentesen használhatja az internet-hozzáférést.


Egyelőre csak annyi biztos, hogy a menetrendváltástól a DB AG és partnere, a Deutsche Telekom díjmentesen biztosítja a bizonyos szakaszokon elérhető vezeték nélküli internet-hozzáférést az első osztályon utazó utasok számára. Viszont a teljeskörű internet-hozzáférésre még várni kell – de hogy meddig, azt egyelőre nem tudni, a DB AG nyitva hagyta a kérdést, derült ki Rüdiger Grube, a DB AG első emberének egy minapi nyilatkozatából.
Grube azt mondta, vizsgálják és próbálják a teljeskörű internet-elérés biztosításának lehetőségeit. Tudni kell azonban, hogy Magyarországhoz képest a mobil szélessáv lefedettsége sokkal rosszabb a vasútvonalak mentén, hiszen a mobilszolgáltatók eleddig főleg az autópályák mentén építették ki a szolgáltatásukat, éppúgy, mint idehaza. Csak Magyarországgal ellentétben a vasútvonalaktól sokkal távolabb esnek ezek a helyek a vasútvonalaktól.
A DB AG-nál egyelőre a fedélzeti internetet térítés ellenében biztosítja az utasoknak, hasonló módon, mint ahogy a MÁV-START teszi, azaz a beérkező mobiljelet osztják szét az utasok között. Ám sokan ennek ellenére vagy éppen pont ezért inkább a saját mobil adatforgalmukat használják utazás közben is.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.