2014. 10. 02.

Decemberben árat emel a DB

A menetrendváltástól, december közepétől változnak a német vasút viteldíjai. A DB AG ezúttal differenciáltan emel majd és a tehetősebb, első osztályú utasok fizetnek majd többet. Igaz, több szolgáltatást is kapnak majd cserében.


A decemberi menetrendváltástól érvényes új viteldíjtáblázat szerint többet kell fizetni majd az német vasúton bizonyos jegytípusokért. A DB AG lépése elsősorban az első osztályon utazókat érinti, azonban cserében többletszolgáltatásokat is kapnak az ezen kocsiosztályt váltasztók. A jövőben az elsőosztályú utasok ugyanis ingyenesen használhatják majd a vonatokon az eddig fizetős vezeték nélküli internet-hozzáférést. Hogy hogyan, az még nem tisztázott: a jegyen lesz majd felhasználónév és/vagy jelszó, vagy egyszerűen az első osztályú kocsikon és azok közelében majd minden további nélkül nyílt lesz a hálózat? Kiemelik azt is, hogy a Telekommal, amely a tényleges szolgáltatást nyújtja, folyamatosan dolgoznak az ICE-flotta lefedésén; ha ez sikerül, akkor céljuk az, hogy a másodosztályon utazó utasok számára is nyitott wifit üzemeltessenek.

Az elsőosztályú jegyek drágábbak lesznek, de cserében a helyfoglalást is magukban foglalják majd és a wifit is használhatják az utasok, már ahol van

Ugyancsak újdonság, hogy a német vasút a jövőben az olcsó, SparSchiene-jegyek mellé nem számol fel külön díjat az ülőhelybiztosításért – ez korábban egy utasnak vonatonként 4 euróba került. Szintén fontos változás, hogy a másodosztály alapára – 29 euró – mellett már ebben a kategóriában sem kell plusz öt euró kezelési költséget fizetni majd a pénztáraknál váltott jegyek után.
Szintén újdonság, ellenben rossz hír a bankkártyát vagy éppen a PayPal rendszert használók számára, hogy kezelési költséget számolnak majd fel a jövőben: a tranzakció 1%-át kéri majd pluszban a DB AG, ám csak 50 eurótól. A részletek a www.bahn.de/zahlungsmittelentgelt címen érhetők el. Ha pedig kezelési költség: a nem vasúti hiba miatt átcserélt vagy visszaváltott jegyek kezelési költsége 2,50 euróval 17,50-re nő majd december közepétől.

Bank- és hitelkártyával (is) drágább lesz az IC-ken is utazni: ötven eurótól kezelési költséget számol fel a DB AG

A regionális forgalomban utazók is többet fizethetnek: az S-Bahn, RB és RE vonatokra érvényes jegyek ára átlagosan 1,9 százalékkal emelkedik, kivéve a közlekedési szövetségek jegyeit, valamint egyes bérletfajtákat is. Az ingázók számára viszont előny, hogy állandó helyfoglalásukat a jövőben akár online is intézhetik – erre eddig csak személyes ügyintézés keretében volt lehetőségük.
A DB AG közlése szerint a következő menetrendi évadra az előre váltásoknál már figyelembe veszi a pénztári és az online rendszerük is az új szolgáltatásokat és új árakat is.

A regionális díjszabás is változik, bár a legjobban fogyó tartományi jegyeket az áremelés nem érinti
(fotók: Halász Péter)

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.