2014. 10. 24.

Eladó az Eurostar

Eladná az Eurostarban birtokolt tulajdonrészét a brit kormány. A szigetország kormányzatának szüksége van a pénzre, így akár a családi ezüsttől is megszabadulnának.


A La Manche alatti alagútban közlekedő személyszállító vonatokat működtető Eurostar mintegy 40 százalékát birtokolja a brit kormány. Ám a gazdasági kényszer miatt most úgy tűnik, hogy eladnák a részesedésüket – ezt meg is erősítette a brit pénzügyminiszter, George Osborne. A Guardian beszámolója szerint mintegy 300 millió font bevételre számít a brit kormány a részesedés eladásából.
Az Eurostarban való részesedés eladása része egy 20 milliárd fontos pénzügyi csomagnak, amely számos állami tulajdonú cég, részesedés, ingatlan és minden egyéb értékesítéséből folyhat be. A háttérben egyébként Nagy-Britannia komoly eladósodottsága áll.

A brit fél kiszállna az Eurostarból. Vajon a francia és a belga vasút mellett ki lesz a harmadik tulajdonos?
(fotók: Magyarics Zoltán)

Az áruba bocsátást számos szakszervezet kritizálta: ezzel a lépéssel a brit vasút nagy része idegen kezekbe kerülne – jelenleg már így is 75%-os a piaci részesedése a külföldi tulajdonban álló operátoroknak.
Az Eurostar jelenleg három tulajdonossal bír: a brit kormány mellett a francia SNCF (55%) és a belga SNCB (5%) a tulajdonosa a Párizs, Brüsszel és London közötti nagysebességű forgalmat ellátó társaságnak. Az első félévben ötmillió fős utasforgalmat generáló vasúttársaság új tulajdonosáról egyelőre nincs hír.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.