2014. 10. 17.

Újabb sztrájk

Ismét sztrájkolni fognak a német mozdonyvezetők, jelentette be a GDL. Az érdekvédők egész hétvégén megállítanák a vasúti forgalmat. A DB AG nem változtat az álláspontján, az utasok között egyre kisebb az elfogadottsága a munkaügyi harcnak.


Biztosan befolyásolja a hétvégi forgalmat a GDL újabb munkabeszüntetése: a teherforgalomban már pénteken 15 órától; a személyszállításban szombaton hajnali 2-től hétfőn hajnal 4-ig tart a legújabb munkabeszüntetés – jelentette be a németek Gaskó Istvánja, azaz Claus Weselsky, a GDL elnöke. Bejelentésében elmondta: a DB AG nem tárgyal a követeléseikről és úgy véli, a vasúttal utazókat felhasználva blokkolja a megegyezést.
Amint arról már korábban többször beszámoltunk: a GDL nem csak a DB AG-val, hanem a többi szakszervezettel is vitában áll annak kapcsán, hogy kiket is szeretnének képviselni: a GDL ugyanis nem csak a mintegy 20 ezer mozdonyvezető, hanem a 17 ezer vonatkísérő nevében is szeretne tárgyalni. Ez utóbbi szakmacsoportot korábban az EVG képviselte és a GDL most összekavarta a korábban leosztott lapokat.
A korábbi, hétfői munkabeszüntetés kapcsán a sajtóhírek arról szóltak, hogy a megkérdezett utasok egyre kevésbé támogatják a munkabeszüntetést és a mostani, hétvégi sztrájk aligha javít majd Weselskyék népszerűségén. Főleg azért, mert Berlin, Brandenburg, Hessen, Mecklenburg-Vorpommern, Rheinland-Pfalz és Saarland tartományban ezen a hétvégén kezdődik az őszi iskolaszünet, míg Északrajna-Vesztfáliában és Thüringiában most ér véget a tanítási szünet, ami mindig jelentős utasforgalommal jár a vasútvonalakon is, így a sztrájk komoly káoszt hozhat a német vasutat választók számára.
A DB AG reagálásban céltalannak nevezte a sztrájkot és jelezték, hogy azon kívül, hogy egyesek próbálnak a vélt hatalmukkal visszaélni, nincs semmi értelme a munkabeszüntetésnek.

RegionalBahn információk

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.