2014. 10. 22.

Színes-szagos WC az ÖBB-nél

Hazai szemmel meglehetősen furcsa lépésre szánta el magát az osztrák vasút. Az ÖBB ugyanis nem csak kitapétázza a mellékhelyiségeket, hanem még illatosítja is a kis helyiségeket a vonatokon. Az utasoktól pedig javaslatokat vár a mintára.


A MÁV-START személykocsijain utazók örülhetnek, ha egyáltalán vállalható állapotú a mellékhelyiség – ám Ausztriában az ÖBB ennél tovább lép. Kidekorálja és illatosítja is a mellékhelyiségeket a tervek szerint az osztrák vasút.
Négy fajta dekoráció közül választhatnak az utasok az ÖBB Facebook-oldalán, hogy 2016-ig milyen mintát kapjanak a Talentek és a Desiro-motorvonatok modernizálásra kerülő mellékhelyiségeit. Az óceán, a hegyi levegő, a világűr látványa vagy éppen egy citromfa árnyéka közül választhatnak az utasok a kis helyiségben. Azonban nem csak a vizuális élményről gondoskodik a csendes helyiségben a vasút: a képekhez illő illatosítókat is telepítenek a járművekbe.

Űrhajó-belső...

...hegyi legelő...


...óceán...

...vagy egy citromfa árnyéka a legjobb a motorvonatok WC-jében?
(fotók: ÖBB)

Az ÖBB közleménye szerint a váltás része az utazást, az utastereket otthonosabbá tevő intézkedéscsomagnak. A vasúttársaság közlése szerint számos tényező befolyásolja az utasok elégedettségét és komfortérzetét – ezek egyike és igen fontos része a mellékhelyiségek állapota és tisztasága. Az ÖBB-nél általában erre nem lehet panasz (főleg Magyarország felől nézve), ám ezek szerint további javításra szorul az utasok közérzete ebben a tekintetben is.
Az ÖBB jelezte, hogy az utasok szavazatai alapján választják ki a telepítésre kerülő mintákat – azonban nem egyet, hanem mindegyiket kihelyezik majd, de a Facebook-követők által leadott voksok arányában súlyozzák majd a mennyiségeket. Mivel a szagokat is érdemes véleményezni, így az összkép miatt a néhány vonatot már átalakított az ÖBB.
A vasúttársaság egyébként összesen 1200 mellékhelyiséget üzemeltet a vonatokon, amelyek takarítása 400 alkalmazott feladata. A számítások szerint naponta mintegy 60 ezer alkalommal használják a WC-ket az ÖBB vonatain. Azt is jelezték: a hibás mellékhelyiségeket legfeljebb két nap alatt ki is javítják.

A svájciak is dekoráltak

A svájci vasút, a SBB már jó ideje kidekorálta a mellékhelyiségeket. Az emeletes IC-szerelvények mellékhelyiségeiben a hegyi legelőn érezheti magát a látogató hosszú ideje. A siker alighanem garantált, hiszen a helyiségek forgalma meglehetősen nagy és sokszor még most is meglepődött utasok térnek vissza némi megkönnyebbülés után az ülőhelyükre.
Kilátás az SBB emeletes IC-inek WC-jéből az egyik irányba...
...és a másikba
(fotók: Halász Péter)

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.