2014. 11. 25.

Adventi dupla Railjet Bécsbe

Advent idején komoly mértékben növekszik a Bécsbe látogatók száma. Éppen ezért az ÖBB-vel együttműködve a MÁV-START is bővíti a kínálatot a két főváros között: indul az Advent EC és lesz dupla Railjet is.


Advent idején jelentős vonzerő az osztrák főváros esetében a számos karácsonyi vásár és általában a város, mint olyan. A jelentősen megnövekvő utazási igények miatt az ÖBB a MÁV-START-tal együttműködve bővíti ilyenkor a kínálatot: immáron negyedik éve, hogy Budapest és Bécs között mentesítő vonatot indítanak, amely második éve már fix helyet kapott a vasúti menetrendkönyvben is, idén Advent EC néven. A vonat menetrendje elérhető a MÁV-START honlapján is, a járatra pedig minden nemzetközi menetjegy érvényes.

2012 decemberében a Budapestről Bécsbe tartó Advent EC gördül be Wien Penzing állomásra, hogy nekifogjon a Westbahnhofig tartó rövid szakasz ledolgozásának
(fotó: Halász Péter)

A mentesítővonaton felül további csemege várja a vasútfotósokat és könnyítik az utasok helyzetét: szombaton és vasárnap a Budapestről 7:10-kor induló RJ 60-as és a Wien Westbahnhofról szombaton (de vasárnap nem!) 17:48-kor induló RJ 67-es dupla szerelvénnyel közlekedik majd a MÁV-START ígérete szerint. A dupla Railjetek műszaki és szabályozási kérdéseivel korábban már foglalkoztunk, így kíváncsiak vagyunk, hogy az ÖBB vajon az érintett második szerelvényt megfordítva adja-e majd át a MÁV-START-nak?

Dupla Railjet a bécsi Verbindungsbahnon 2010 adventjén. Akkor még nem volt éppen szabályos megoldás Magyarországon, de szükség törvényt bont
(fotók: Magyarics Zoltán)

Mindazonáltal fontos kiemelni és mi magunk is csak hangsúlyozni és támogatni tudjuk azt, hogy az olyan jegyek birtokosai, amelyek nem tartalmaznak helyfoglalást, mindenképpen váltsanak helyjegyet, biztosítva így a kényelmes utazást – érdemes „rádobni” az utazásra az irányonként és fejenként 3 eurót. Fontos tudni, hogy az ilyenkor népszerű és egyébként nem kontingentált, tehát korlátlan számban kiadható Budapest-Bécs Kirándulójegy nem tartalmaz helybiztosítást, azt külön kell megvásárolni!

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.