2014. 12. 02.

Jégpáncél alatt Közép-Európa

Nem indult jól a december sem Magyarországon, sem pedig Európa középső részén. Komoly gondok vannak a cseheknél a városi és a vasúti közlekedéssel, de Magyarországon sem rózsás a helyzet.


A december elsején kezdődött ónos eső lassan ugyan elvonul, de a hideg miatt a jégpáncél és a fákra fagyott csapadék súlya alatt megtört fák komoly gondokat okoznak még mindig.
Kritikus a helyzet Budapesten és környékén, a Budai-hegység térségében, ahol a BKK hegyvidéki buszjáratai nem tudnak közlekedni, több városrész közlekedés nélkül maradt. A Normafa térségében már e sorok megjelenésekor lassan másfél napja gondokat okoz a jégpáncél és a fák kidőlése. De Budakeszire sem lehet közvetlenül eljutni, a BKK járatai is csak Budaörsön át tudjál elérni a települést. Nagykovácsiba szintén nem jut el a tömegközlekedés – adta hírül facebook-oldalán a BKK. Budapesttől keletre a Gödöllői-dombságban vannak gondok: a H8-as HÉV járatai csak az Örs vezér tere és Kerepes között járnak, Gödöllőre pótlóbusz viszi az utasokat, ami viszont Mogyoródot nem tudja érinteni, itt ugyanis komoly gondokat okoznak az útra dőlt vagy a kidőléssel veszélyeztető fák. A MÁV-START-tal megegyezett a BKK, hogy Budapest és Gödöllő között elfogadják a vonatokon a HÉV-ekre érvényes bérleteket is. A BKK azt kéri, hogy mindenki tájékozódjon indulás előtt a facebook-oldalukról vagy a BKK INFO oldalán és a FUTÁR mobilalkalmazásban az éppen aktuális közlekedési helyzetről.
A vasúti közlekedésben főleg december 1-jén volt gond: a MÁV-START vonatai közül a Budapest–Újszász–Szolnok vasútvonalon közlekedő járatokkal volt gond: reggel Nagykátánál szakadt le a felsővezeték, délután pedig fa rongálta meg az egyik mozdony tetejét, zárlatot okozva. Ezen felül Maglód és Gyömrő között a biztosítóberendezés is felmondta a szolgálatot. Volt olyan vonat, amelyik 9 órát vesztegelt Rákoshegy állomáson, utasainak ellátását a Magyar Vöröskereszt szervezte meg.
A MÁV-START-nál meg nem sikerült megfelelően kommunikálni a 120a vonalon a rendkívüli helyzetet december 1-jén. A MÁV-START oldalán elérhető, a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatósága kötelékébe tartozó MÁVINFORM és annak ügyeletese Both Ferenc 17 óra körül 15-30 perces késéseket vizionált, majd 19:20-kor frissült utoljára az oldal és a hír, ekkor 30-40 perces további késésről volt szó. Igaz, ekkor már több órája vesztegeltek a vonatok a vonalon... Persze, ez a sajtóügyeletest különösebben nem zavarta, dolgát jól végezve hazaballaghatott este. Információszolgáltatás pedig nem volt...
Hajnali fél egy körül a Vonatinfón nem látszott semmi a rendkívüli helyzetből – az ELVIRA adatai „nullázódnak” éjfélkor
Szerencsére a „hátsó ajtón” át azért a tapasztalt utas beláthat a rendszerbe: az EMIG a való képet mutatta az éjszaka
Híradás a MÁV-START oldalán. Hajnali fél egykor is az utolsó frissítés 19:20 volt... Utána nem foglalkozott senki az utasokkal. Minek is?
Reggel háromnegyed hatkor Kavalecz Imre, a másnapi MÁVINFORM-ügyeletes csak annyit tett közzé, hogy dél körül normalizálódik a helyzet. Az Indexnek adott válaszában még szinte ki is kérte magának Kavalecz, hogy a MÁV-START kért vonatpótló buszokat, de szolgáltatók nem tudtak adni ilyet. Ez persze nem igaz, hiszen a BKK és a BKV december 1-jén 23 óra körül a Keleti pályaudvartól indított buszokat Sülysáp felé, miután a MÁV-csoport kissé megkésett kérése eljutott a fővárosi közlekedésszervezőkhöz.
Halász Péter
Csehországban sem jobb a helyzet. Az iDnes.cz szerint Prágában akadozik a városi közlekedés, a villamosok és a városon belüli vasúti közlekedés is leállt. A többi városban, Olomoucban, Brnoban is gondot okoz a felsővezeték jegesedése, itt a trolibusz- és villamosforgalom akadozik. Prága és Brno között a vasúti forgalom is akadozik, számos vonat elakadt. Olvasónk jelzése szerint a december 1-jén este Bécsből Varsóba indult Chopin EN csak a cseh-osztrák határig, Břeclavig jutott el, párja Varsóból a cseh-lengyel határon vesztegel még mindig. A csehországi és szlovákiai vonatok helyzetéről, késéséről a vonatszámok alapján itt lehet tájékozódni.
A téli időjárás Ausztriában elsősorban a keleti, északkeleti területeken okoz gondot. A Waldviertelben és Oststeiermarkban több iskola is zárva maradt és nehézkes a közlekedés. Gondokat okoz az ónos eső és a fákra fagyott csapadék Burgenlandban is. Grünbach am Schneeberg és Willendorf között pótlóbuszok járnak a vonatok helyett fakidőlés miatt az ÖBB közlése alapján. Retz és Satov, Eggenburg és Sigmundsherberg, valamint Göpfritz an der Wild és Allensteig között szintén akadozik a vasúti közlekedés és a Waldviertelben, a cseh határ közelében a buszos pótlás is gondokat okoz. Az ÖBB helyzetképe ide kattintva érhető el.

RegionalBahn információk
közzétéve: 2014. december 2., 12:30

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.