2014. 12. 08.

Takarékos vezérek

Az SBB tíz év múlva már csak tisztán megújuló forrásokból érkező villamos energiát használ majd a tervek szerint. A járművezetőket pedig takarékosabb vezetésre, hatékonyabb energiafelhasználásra ösztönzik.


A következő tíz évben, 2025-ig az SBB teljes egészében megújuló, környezetbarát energiaforrásból származó villamos energiával táplálná a felsővezetéki rendszerét. Ennek a folyamatnak a részeként az elmúlt nyolc év során, 2006 és 2014 között 14 százalékkal javították a teher- és személyszállító vonatok energiafelhasználási hatékonyságát: összesen 600 GWh-nyi energiát takarítottak meg eddig.

Az Re 460-asok felújításával is az energiafelhasználás hatékonyságát célozza meg az SBB

Az energiafelhasználás csökkentéséhez hozzájárult az „okos vezetés” bevezetése is, amely a pályaviszonyok és a forgalmi helyzet alapján egy javasolt sebességértéket jelez a fedélzeti számítógép segítségével a mozdonyvezetőknek.

Az SBB 2025-re már csak megújuló forrásokból állítja elő a villamos vontatáshoz szükséges energiát
(fotók: Halász Péter)

Az energiafelhasználás hatékonyságát tovább kívánja fokozni az SBB a járműpark gerincét adó Re 460-as sorozatú mozdonyok felújításával és a gördülőállomány modernizálásával, aminek keretében a személykocsik jóval kevesebb energia felvételével tudnak üzemelni. Ezen kívül olyan vezérlést alakítanak ki a személykocsikban, amelyik csak akkor kapcsolja be teljes üzemre a fűtést vagy a klímaberendezést, ha azok valóban üzemben vannak.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.