2015. 01. 09.

Látogatórekord Európa tetején

Soha ennyien nem jártak még Európa legmagasabban fekvő vasútállomásán, mint 2014-ben. A Jungfrau-régióban tavaly rekordszámú látogató járt és közülük több mint nyolcszázezren felmentek a 3454 méter magasságban fekvő Jungfraujoch állomásra is.


Soha ennyien nem látogattak még el Európa legmagasabban fekvő vasútállomására, mint az elmúlt évben. A Jungfraubahn szolgáltatásait az előző évhez képest 5,2%-kal többen, 866 ezer látogató vette igénybe – közölte a hegyivasutakat üzemeltető Jungfraubahnen szóvivője, Patrizia Bickel.

2014-ben 866 ezer látogató volt kíváncsi erre a panorámára. A felvétel a Jungfraujochon lévő kilátóteraszról készült

Hozzátette: a látogatók többsége, mintegy kétharmada az ázsiai országokból érkezett. Bickel szerint az ázsiai népszerűség a svájci országmarketing távol-keleti működésének jó példája, az elmúlt években komoly mértékben erősítették jelenlétüket a helvétek Ázsiában. A trendek kapcsán Bickel azt is elmondta, hogy a látogatók mintegy 90%-a felmérésük szerint új látogató, így a Jungfraura látogatók esetében elmondható, hogy jellemzően életükben egyszer jutnak fel a hegycsúcsra.

Személyvonat Európa legmagasabban fekvő vasútállomásán, a 3454 méterrel tengerszint felett fekvő Jungfraujochon
(fotók: Halász Péter)

A Jungfraubahnen szerint a térségben komoly potenciál rejlik még mindig, ám ennek határt szab a vasúti pálya és a vonatok kapacitása. Ezen felül a Jungfraujochon lévő létesítmények kapacitása is véges, naponta mintegy ötezer látogatót tudnak fogadni. Viszont szeretnék kiterjeszteni az éves csúcsszezont: eleddig jobbára a nyári időszakban látogatták a turisták a hegyet, de szeretnék az év tíz hónapjára kiterjeszteni a csúcsidőszakot.
A Jungfraura Interlakenből két átszállással, a Berner Oberland Bahn vonataival, majd Lauterbrunnenből vagy Grindelwaldból a Wengernalpbahn járataival a Kleine Scheideggig utazva lehet elérni a hegycsúcsra felvezető Jungfraubahn vonatait. A különleges vasútüzemet a későbbiekben részletesen is bemutatjuk olvasóinknak. A teljes Interlaken–Lauterbrunnen–Kleine Scheidegg–Interlaken–Kleine Scheidegg–Grindelwald–Interlaken körért a Jungfraubahnen másodosztályon 204,40; első osztályon 218,80 frankot kér.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.