2015. 01. 29.

Súlyos vasúti baleset Oroszországban

Komoly károkkal járó vasúti baleset történt január 27-én hajnalban Oroszországban, az Omszki terület egyik vasútállomásán, melynek következtében az egyik legfontosabb orosz törzsvonalon egy időre megbénult a forgalom, a vonatok tetemes késést szenvedtek.


Ljubinszkij állomáson, mely az orosz távol keletre vezető legfontosabb vasútvonalon fekszik, éjfél körül siklott ki egy villamosmozdony valamint egy tehervonat 20 kocsija. A kisiklott kocsik az állomás minden vágányát elzárták, illetve használhatatlanná tették ezért, a forgalom órákon keresztül állt a vonalon. Délelőtt helyi idő szerint 9 óra körül az állomás harmadik vágánya már járható volt. Áldozatokat ugyan nem követelt a baleset, az anyagi kár viszont jelentős.

(a képek forrása: Komszomolszkaja Pravda)

A baleset miatt nem közlekedtek a Minszk–Novoszibirszk, Moszkva–Vlagyivosztok, Moszkva–Szeverobajkalszk és Moszkva–Ulan-Ugye viszonylatú vonatok sem, gyakorlatilag tehát a távolsági forgalom gerince esett ki.
A szakemberek jelenleg az okokat kutatják, illetve a mentés még mindig tart a környező települések hivatásosainak és önkénteseinek bevonásával. A munkát valószínűleg nem könnyíti az a kb. fél méter hó, mely a baleset helyszínét borítja, illetőleg az a tény sem, hogy az Urálon túl az évnek ebben az időszakában nem ritka a 40-50 fokos hideg sem.
A Komszomolszkaja Pravda a weboldalán videókat is közölt a történtekről, honlapjukon ide kattintva lehet megtekinteni a beszámolót.

Nánási Zoltán

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.