2015. 02. 21.

Híd a síneken

Leszakadt egy építés alatt álló autópályahíd Frohnleitennél, Stájerországban. A baleset miatt a Südbahn vonatai Graz térségében nem közlekednek.


Az első felmérések után szinte már biztos: legalább március 3-áig biztosan zárva lesz a Südbahn Frohnletiennél. Az állomás peronjától alig 300 méterre az S35-ös gyorsforgalmi út épülő hídja szakadt rá ugyanis többek között a vasúti pályára szombaton este 19 óra körül. A balesetben a hírek szerint nem sérült meg senki.
Az autópálya-kezelő, az ASFINAG közlése szerint mintegy tíz nappal ezelőtt készült el a leszakadt hídszakasz. A 40 méternyi darab egyelőre ismeretlen okok miatt engedett a gravitációnak. Biztonsági okok miatt az eddig forgalomban lévő útpályát is lezárták. Hogy mikor indulhat újra a meglévő részen a közúti forgalom, azt az ASFINAG nem közölte.

A baleset helyszíne

Az ÖBB közlése szerint Bruck an der Mur és Graz között a Salzburg, illetve Bécs felé tartó vonatok helyett pótlóbuszok közlekednek és ugyancsak pótló járatokat indítanak a regionális vonatok helyet. A Graz és Feldkirch közötti autószállítást felfüggesztették és az EN 464/EN 465-ös számú vonatok jelentős, mintegy három órás késéssel kerülnek Graz–Friedberg–Wiener Neustadt felé. Az érintett állomásokat pótlóbusszal szolgálja ki az ÖBB, ám a helyzet pikantériája, hogy a pótlóbuszok eredeti útvonala pont a veszélyhelyzet miatt lezárt S35-ös úton át vezetne.
Az ÖBB azt nem közölte, hogy a korábban már próbamenetek keretében kipróbált Wiener Neustadt–Sopron–Szombathely–Szentgotthárd–Graz szakaszra átterelik-e a távolsági vonatokat vagy sem, bár az omlás másnapján volt példa arra, hogy egy ČD-Railjetet a 2016 035-össel vontattak át ezen a korridoron.

Halász Péter
megjelent: 2015. február 21., 22:01
frissítve: 2015. február 22., 18:00

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.