2015. 09. 10.

Nosztalgikus trolibusz

Készül-szépül az egykori budapesti 205-ös pályaszámú trolibusz Ebeswaldéban. A Berlin melletti kisváros troliüzemében dolgoztak GVM-ek, ám őket az 1990-es években eladták Romániába, amikor a ma már Budapesten dolgozó MAN-trolik szolgálatba álltak. De most visszatért egy kocsi felidézni a régi idők emlékét.
A hétvégén, szeptember 12-én ünnepli a Barnimer Busgesseleschaft az eberswaldei trolibusz-közlekedés 75. születésnapját. Erre az alkalomra készül majd el a Budapestről érkezett egykori 205-ös pályaszámú trolibusz. A Ganz Villamossági Művek elektromos berendezésével szerelt ráncajtós Ikarus az 1985 és 1995 között a városban szolgált trolik emlékét idézi majd meg.

Kívül már sárga – belül még láthatóan a BKV-s nyomokat viseli magán az egykori 205-ös budapesti troli. Ide értendők a zöld kapaszkodók és a pirosló jegykezelő is
(fotók: Barnimer Busgesselschaft mbH)

A troliüzem az alacsonypadlós MAN-trolik forgalomba állításával – amelyek ma már Budapesten közlekednek – vált meg az Ikarusoktól és a kocsik Temesváron folytatták pályafutásukat. Kettő azonban kivétel marad: a 022-es 507-es; a 025-ös pedig 506-os pályaszámon Szegeden közlekedett selejtezéséig.
Az MAN-trolik eladása kapcsán merült fel: a nosztalgiaflotta bővítéséhez megvásárolnának egy, az eredeti kocsikkal lényegében egyező kivitelű Ikarus-trolit a BKV-tól: a 205-ösre esett a választás, amely a német kocsikkal egyezően ráncajtós kivitelű. Az év első felében Németországban szállított kocsi ma már a régi eberswaldei fényezésben várja a sorát a garázsban, ahol várhatóan szeptember 12-én, az ünnepi rendezvényen mutatkozik majd be a látogatóknak.

Halász Péter

3 megjegyzés:

  1. Egy apró pici megjegyzés:
    Eberswalde-ből két Ikarus troli "visszatért" hazájába, és Szegeden fejezte be földi pályafutását.
    A 022-es 507, a 025-ös 506-os számmal közlekedett.

    VálaszTörlés
  2. Azt esetleg lehet tudni hogy mikorra lesz kész, illetve mikor fog részt venni az Eberswaldei nosztalgiaforgalomban?

    VálaszTörlés

Figyelem!

Oldalunkon általában előzetesen moderáljuk a hozzászólásokat vagy a hozzászólások lehetőségének időszakos vagy tartós felfüggesztését jogát fenntartjuk. Amennyiben erre nem kerül sor, úgy fenntartjuk az utólagos moderáció jogát. Moderációs alapelveinkről részletesebben az Impresszumban olvashatnak.