2015. 12. 19.

Megújuló jegyértékesítés a MÁV-START-nál

Teljesen új jegyértékesítési rendszert szeretne bevezetni a MÁV-START. A személyszállító vasúttársaság a jövőben a legkorszerűbb fizetési módokat is támogató rendszert épít ki és az ÖBB-nél menetjegyet vásárló utasok is fellélegezhetnek: végre az otthon nyomtatott jegyeket is elfogadja a MÁV-START is.


A MÁV-START megújuló menetjegy-értékesítési rendszerének egyik igen komoly előnye és régi hiányosságot is törleszt ezzel a vasúttársaság, hogy már a vonatokon is fizethetünk majd a menetjegyért bankkártyával. A cél az, hogy az utasokat gyorsan és egyszerűbben szolgálják ki. A rendszert már tesztelik és 2016 első felében valamennyi vonaton elérhető lesz az új rendszer.
A vasúttársaság még 2015 nyarán pilot jelleggel indította el az új jegyértékesítési rendszer három pénztárban és a Budapest-Déli és Pusztaszabolcs közötti vonatokon. Itt a jegyvizsgálók a bérleteket és a jegyeket már a saját eszközeikkel tudják ellenőrizni is elektronikus úton.

Feldmann Márton, a MÁV-START Zrt. értékesítési vezérigazgató-helyettese egy újtípusú bérlet mintapéldányával
(fotó: MÁV-START Zrt.)

Az új rendszer lehetővé teszi új termékek bevezetését is és az értékesítési pontok bővítését. Lehetőség lesz arra is, hogy külső társszolgáltatók által biztosított, zónarendszerű tarifával is kibővüljön a menetjegy-kínálat a jövőben, ehhez területi megállapodások szükségesek majd.
Fontos újdonság, hogy a menetrendváltástól az ÖBB-vel való együttműködés keretében az osztrák vasút otthon nyomtatott jegyeit a MÁV-START jegyvizsgálói is elfogadják, azaz Budapestről is megkezdhető az utazás az ÖBB-nél váltott és otthon nyomtatott menetjegyekkel, mert a két társaság együttműködése keretében összekapcsolták a két vasúttársaság adatbázisát, a MÁV-START vonatkísérői is tudják ellenőrizni a jegyek érvényességét. Korábban erre nem volt lehetőség, ezért az ÖBB korlátozta is az ilyen jegytípusok eladását magyarországi indulással.

A nemzetközi menetjegyek közül számos esetében áttérhetnek a gépesített jegykiadásra, így valóban a múlt lehet már a tollal-indigóval kiállított utazási okmány
(fotó: Magyarics Zoltán)

A tervek között szerepel a MÁV-csoportnál is az, hogy a nemzetközi jegyek minél nagyobb arányban kerüljenek végre géppel kiadásra a korábbi kézzel írt jegyek helyett. Ezen túlmenően terítéken van a MÁV-START otthon nyomtatható nemzetközi menetjegyeinek bevezetése is.
A rendszert 3,5 milliárd forintért építik ki, a költségek nagy részét az Európai Unió támogatásából fedezik.
A MÁV-START régi hiányosságát teljesíti azzal, hogy az ÖBB otthon nyomtatott menetjegyeit elfogadja a vonatokon. A MÁV-START meglehetősen gyér nemzetközi pénztári kínálata mellett sokan választanák az ÖBB otthon nyomtatott jegyeit, de erre eddig nem volt lehetőség. Ugyancsak régi adósság lesz a kézzel írt jegyek kiadásának gépesítése, mert amellett, hogy időigényes művelet a hárompéldányos tömb kitöltése, mindenképpen egységes adattartalmú, olvasható menetjegyet kaphatunk úgy, hogy e jegyek egy részét már eddig is átvehettük internetes rendelés után „fogyasztható” formában.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.