2015. 12. 19.

Megújuló jegyértékesítés a MÁV-START-nál

Teljesen új jegyértékesítési rendszert szeretne bevezetni a MÁV-START. A személyszállító vasúttársaság a jövőben a legkorszerűbb fizetési módokat is támogató rendszert épít ki és az ÖBB-nél menetjegyet vásárló utasok is fellélegezhetnek: végre az otthon nyomtatott jegyeket is elfogadja a MÁV-START is.


A MÁV-START megújuló menetjegy-értékesítési rendszerének egyik igen komoly előnye és régi hiányosságot is törleszt ezzel a vasúttársaság, hogy már a vonatokon is fizethetünk majd a menetjegyért bankkártyával. A cél az, hogy az utasokat gyorsan és egyszerűbben szolgálják ki. A rendszert már tesztelik és 2016 első felében valamennyi vonaton elérhető lesz az új rendszer.
A vasúttársaság még 2015 nyarán pilot jelleggel indította el az új jegyértékesítési rendszer három pénztárban és a Budapest-Déli és Pusztaszabolcs közötti vonatokon. Itt a jegyvizsgálók a bérleteket és a jegyeket már a saját eszközeikkel tudják ellenőrizni is elektronikus úton.

Feldmann Márton, a MÁV-START Zrt. értékesítési vezérigazgató-helyettese egy újtípusú bérlet mintapéldányával
(fotó: MÁV-START Zrt.)

Az új rendszer lehetővé teszi új termékek bevezetését is és az értékesítési pontok bővítését. Lehetőség lesz arra is, hogy külső társszolgáltatók által biztosított, zónarendszerű tarifával is kibővüljön a menetjegy-kínálat a jövőben, ehhez területi megállapodások szükségesek majd.
Fontos újdonság, hogy a menetrendváltástól az ÖBB-vel való együttműködés keretében az osztrák vasút otthon nyomtatott jegyeit a MÁV-START jegyvizsgálói is elfogadják, azaz Budapestről is megkezdhető az utazás az ÖBB-nél váltott és otthon nyomtatott menetjegyekkel, mert a két társaság együttműködése keretében összekapcsolták a két vasúttársaság adatbázisát, a MÁV-START vonatkísérői is tudják ellenőrizni a jegyek érvényességét. Korábban erre nem volt lehetőség, ezért az ÖBB korlátozta is az ilyen jegytípusok eladását magyarországi indulással.

A nemzetközi menetjegyek közül számos esetében áttérhetnek a gépesített jegykiadásra, így valóban a múlt lehet már a tollal-indigóval kiállított utazási okmány
(fotó: Magyarics Zoltán)

A tervek között szerepel a MÁV-csoportnál is az, hogy a nemzetközi jegyek minél nagyobb arányban kerüljenek végre géppel kiadásra a korábbi kézzel írt jegyek helyett. Ezen túlmenően terítéken van a MÁV-START otthon nyomtatható nemzetközi menetjegyeinek bevezetése is.
A rendszert 3,5 milliárd forintért építik ki, a költségek nagy részét az Európai Unió támogatásából fedezik.
A MÁV-START régi hiányosságát teljesíti azzal, hogy az ÖBB otthon nyomtatott menetjegyeit elfogadja a vonatokon. A MÁV-START meglehetősen gyér nemzetközi pénztári kínálata mellett sokan választanák az ÖBB otthon nyomtatott jegyeit, de erre eddig nem volt lehetőség. Ugyancsak régi adósság lesz a kézzel írt jegyek kiadásának gépesítése, mert amellett, hogy időigényes művelet a hárompéldányos tömb kitöltése, mindenképpen egységes adattartalmú, olvasható menetjegyet kaphatunk úgy, hogy e jegyek egy részét már eddig is átvehettük internetes rendelés után „fogyasztható” formában.

Halász Péter

13 megjegyzés:

 1. Ha már az ÖBB szóba került, lassan azt is elintézhetnék, hogy a RailJet-en legyen internet. De most már lehet, hogy kivárják a roamingdíjak megszűnését.

  VálaszTörlés
 2. Ez alapvetően az ÖBB döntése, illetve nyilván azé, akivel szerződtek az adatszolgáltatásra. Ebben (kivételesen) semmilyen érintettsége nincs a MÁV-START-nak, legfeljebb javasolhatja és úgy tudom, javasolta is már az ÖBB felé a dolgot. De a német részes sincs a Railjeteken wifi.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Wifi van, csak az internet nem érhető el rajta ;)

   Törlés
 3. A Best Western Hungáriában volt a sajttáj? Nincs megfelelő konferencia terem a Könyvesen? ;)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Az EU-s projektek esetében láttam már olyat, hogy konkrétan meg volt szabva, hogy fogadás, meg hideg/melegkonyha kell legyen, meg stb. Lehet, ez is ilyen.

   Törlés
 4. Az ÖBB-nek pontosan hogy működik ez az otthon nyomtatós jegyrendszere?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szinte úgy, mint a MÁV-START-nál: megveszed a jegyet az interneten, megadod az adataidat, kinyomtatod, kalauz lecsippantja és mindenki boldog.

   Törlés
  2. Aha. És mi az "osztrák elvira" webcíme, vagy bánom is én mi, de az a honlap, ahol a vásárlást meg a nyomtatást intézni lehet?

   Törlés
  3. Az oebb.at főoldalon a menetrendi kereső alatt választható opció, hogy a menetrend mellett rögtön jegyárakat is adjon. Illetve van bétaként a tickets.oebb.at oldal is, ami majd egyszer működni fog élesben.

   Törlés
  4. Megvan! Köszönöm szépen

   Törlés
 5. Ez a vonaton bankkartyas fizetes vajon hogyan fog mukodni? A kalauzok POS terminalja online lesz es eloben megy a fizetes, vagy csak lementi a tranzakcios adatokat, es nep vegen, amikor csatlakoztatjak a jegypenztar terminaljahoz tortenik meg a terheles velojaban? Csak azert kerdezem, mert az online rendszernel nagy kerdes hany meghiusult tranzakcio lesz a gyenge vagy nincs terero miatt.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szerintem úgy, mint bármelyik hordozható POS esetében, de csak tipp. Azt ne felejtsük el, hogy a GSM-R mellé elvileg jön majd bizonyos mértékben a jobb adatforgalomra alkalmas lefedettség a mobilszolgáltatók részéről.

   Törlés
 6. „Pilot jelleggel” -- fujj, de startos szaga van ennek a kifejezésnek : )

  VálaszTörlés

Figyelem!

Oldalunkon általában előzetesen moderáljuk a hozzászólásokat vagy a hozzászólások lehetőségének időszakos vagy tartós felfüggesztését jogát fenntartjuk. Amennyiben erre nem kerül sor, úgy fenntartjuk az utólagos moderáció jogát. Moderációs alapelveinkről részletesebben az Impresszumban olvashatnak.