2015. 12. 09.

Vihar a nyugati parton

Ítéletidő tombol Anglia északi részén és Skócia egyes területein. Az időjárás a vasutat sem kímélte, ami a brit közlekedésben pedig kulcsfontosságú. Viharos hírösszefoglaló a szigetországból.


Nem kíméli a vasutat sem az Anglia északi részén és Skócia egy részén tomboló ítéletidő. Földcsuszamlás miatt a West Coast Main Line járhatatlan Prestontól északra, a keleti parti fővonal egyenlőre még tartja magát. A britek a hadsereget is bevetették az extrém időjárással sújtott térségben.
A hétvége óta tart a heves esőzéssel járó vihar: a Lake Districtben 24 óra alatt több mint 340 mm cspadék hullott, és a széllökések sebessége meghaladta a 80 mérföld per órát (129 km/h). A Desmond elnevezésű vihar több ezer házat öntött el. Az áradás sújtotta területen rekedtek mentésében a hadsereg is segít. Nagyjából 55 ezer háztartás maradt áram nélkül.
Az időjárás persze a közlekedési infrastruktúrát sem kímélte, vasárnap délelőtt óta teljes vágányzár van a WCML (West Coast Main Line) Prestontól északra fekvő szakaszán egy földcsuszamlás miatt, itt az Anglia és Skócia között közlekedő vonatok egyáltalán nem járnak. A Virgin Trains tájékoztatása szerint az autóbuszos pótlás sem lehetséges mert a főutakat is elöntötte az árvíz. A térségben működő vasúttársaságok egyöntetűen azt javasolják az embereknek, hogy lehetőleg ne kíséreljék meg az utazást.
Az ECML (East Coast Main Line) ugyan járható, de itt a vonatok rendkívül zsúfoltak, hiszen a nyugati part utasai is erre próbálnak eljutni a skót nagyvárosokba, illetve azokból Angliába. A vonalon gyakorlatilag állandósultak a kisebb késések, átázott töltések miatt több lassújelet is ki kellet tűzni.
A Network Rail még nem tudja mikor nyilhat meg újra a WCML, a pálya több helyen víz alatt van a biztosítóberendezés pályamenti elemivel együtt és legalább egy földcsuszamlásról tudnak. A Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a vihar ugyan elvonult, de a részletes kárfelmérés még csak most kezdődhet, legjobb esetben is még néhány napig biztosan nem járnak majd a vonatok.

Keresztury Ferenc

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.