2016. 05. 23.

Albula Gliederzug menetrend szerint

Néhány hónap tesztelés után munkába állt a Rhätische Bahn új kirakatvonatainak első példánya Landquart és St.Moritz között.





Az igen látványos vasútvonalairól ismert svájci Rhätische Bahn vasúttársaság a járműparkjának megújítása céljából rendelt hat hétrészes egységvonatot, a társaság által használt nevén Albula Gliederzug-ot (AGZ) a Stadlertől. Az első példány már tavaly megérkezett a vasúttársaság Landquartban található központjába, hogy hosszas teszteknek vessék alá úgy állóhelyzetben, mint a vonalon mozgásban. A próbafutások épp ezen a héten fejeződtek be, majd az új szerelvény meg is kapta a futási engedélyt a Szövetségi Közlekedési Hatóságtól (Bundesamt für Verkehr; BAV). Ennek birtokában aztán az RhB nem sokat habozott, pénteken már be is vetették menetrend szerinti forgalomban, két kört ment Landquart és St.Moritz között a Vereina alagúton át egy Ge 4/4 II-es által húzva.


Az info24 - ÖV Schweiz - Europa facebook oldal által közölt videón épp Zernez-ből gyorsít az AGZ az Ge 4/4 II 625 segítségével Landquart felé.

A szerelvényeket az RhB alapvetően a Churból St.Moritzba vezető Albula vasútvonalon tervezi bevetni, azonban először a kevésbé terhelt Engadin Star fantázianevű vonatokat közlekedtették a vadonatúj vonatokkal.


Az előző videón is látható mozdonnyal érkezik a szerelvény St.Moritz épp felújítás alatt lévő vasútállomására.

A Rhätische Bahn nem feledkezett meg a hobbifotósokról és vasútrajongókról sem, akik előszeretettel lógnak fényképezővel a nyitott ablakban, nekik ugyanis a szerelvény egyik végén egy külön fotósrészleget alakítottak ki, nagy, nyitható ablakokkal.


A fotósrészleg ablakai gombnyomásra elektronikusan nyílnak, már ezzel sem kell magát megerőltetni senkinek.

Ezt a környezetet kell szokni azoknak, akik ebből a vonatból szeretnének nyitott ablaknál fotózni. Középen 14 lenyitható ülés is helyett kapott, míg a tetőablakok árnyékolóit szintén elektronikusan lehet nyitni vagy csukni.
(fotó: info24 - ÖV Schweiz - Europa

A szerelvény a hétvégén munka nélkül maradt Landquartban, de hétfőtől ismét az utasok szolgálatába áll, várhatóan ugyanezen a vonalon, hogy aztán a vonathoz tartozó vezérlőkocsik érkezése után átvehesse méltó helyét az Albula vonalon.

Berky Dénes

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.