2016. 06. 27.

TRAXX az LTE-nek

Hosszú idő után „saját jogon” szállít Ausztriába mozdonyt a Bombardier. Bár a TRAXX-ok nem ismeretlenek az osztrák pályákon sem, azok általában valamelyik lízingcég kötelékében, bérben dolgoznak. Most viszont az LTE vásárolt be: egy last mile villanygépet vesznek állományba.




Több mint húsz éve, hogy az osztrák vasutaknak „saját jogon” szállíthatott mozdonyt a Bombardier. Az ausztriai helyszíneken elsősorban villamosvasúti járműveket gyártanak, így nem meglepő, hogy a hazai piacra jobbára csak a versenytársak, elsősorban a Siemens járműveit rendelte meg az ÖBB.
Ám most úgy döntött a Graz-Köflacher-Eisenbahn leánycége, az LTE, hogy a Bombardiertől vásárol új mozdonyt. Az új gép egy harmadik generációs TRAXX lett, amely 15 kV 16,7 Hz mellett 25 kV 50 Hz-ről is tud üzemelni. Specifikációja szerint Ausztria mellett Németországban, Magyarországon és Romániában is közlekedhet a 91 81 1 187 930-3 pályaszámon, az LTE flottájában „anyakönyvezett” mozdony.

Hosszú idő után az első osztrák megrendelésre készülő Bombardier-mozdony még a kasseli gyár csarnokában
(fotók: Bombardier)

A mozdony az elmúlt szerdán hagyta el a kasseli gyárat és már Passautól önerőből jutott el Grazba. A gép oldalán – hasonlóan a többi harmadik generációs TRAXX-hoz – cserélhető ponyvákkal oldják meg a „díszítést”. A tervek szerint egyedi megjelenése lesz a mozdonynak, amíg azonban ez a közönség elé kerülhet, addig egy ideiglenes, ausztriai motívumokkal díszített ponyva került fel a mozdony oldalára.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.