2016. 06. 02.

Az állomás területén tilos a dohányzás!

Immáron két hónapja, egészen pontosan április 4. óta érvényes az a szabály, ami büntetni rendeli a dohányzást a berlini gyorsvasút állomásain. Eddig csak szimpla tiltás volt, most már büntetés is jár érte.





A dohányzást már jó ideje tiltják, illetve korlátozzák a berlini gyorsvasút állomásain is. A földalatti állomásokon soha nem lehetett, míg a felszíni megállók területén elvben csak a kijelölt helyen, de rá lehetett gyújtani. Utóbbival sokan nem foglalkoztak és füstölgött boldog-boldogtalan, ott, ahol csak jólesett neki.
A másik probléma az elektromos cigaretták kérdése volt. Az eszközök elvileg nem nyílt lánggal égnek, használatuk emiatt nem veszélyes, ám sok utas számára zavaró a vízpárát fújó ember is. Ráadásul komoly megkülönböztetést jelent ez a való dohányt szívó nikotingfüggőkkel szemben. A válasz erre a kérdésre is megszületett: az e-cigit ugyanúgy tilos használni a kijelölt helyen kívül.

A Mühlenbeck-Mönchmühle állomáshoz hasonló, elhagyatottnak tűnő helyeken is tilos a dohányzás – ha mégis rágyújtunk, 15 eurós büntetésre kell számítani
(fotók: Halász Péter)

Ám a dologgal egy bibi van: a gyorsvasúti hálózaton mindössze csak nyolc állomáson van ilyen hely: a Südkreuznál, a Treptower Parknál, a  Westkreuznál, a Frankfurter Allénál, a Storkower Straßénál, Tempelhofon, az Alexanderplatzon és Wannsee állomáson. A többi helyen nincs ilyen hely, így ott mindenütt tilos a dohányzás.
A szabályok tavaszi megváloztatása azzal is járt, hogy külön díjtétele lett a tiltott helyen való dohányzásnak: 15 eurót kóstál nem csak a hagyományos dohánytermék, hanem az e-cigi használata is. Ez sokaknak lehet komoly érvágás, mert eddig a vonatokon éppúgy lehetett a kütyüt használni, mint az állomások területén.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.