2016. 10. 21.

Véget ért a cseh „posta-Bhv-program”

Véget ért a ČD-nél a a helyi „posta-Bhv-program” – persze csak némi iróniával nevezzük csak így a csehek járműfelújítási sorozatát, hiszen a magyar felújításoknál nagyságrendekkel komolyabb munkáról van szó.


A ČD átvette az utolsót abból a hatvankét kocsis rendelésből, amely a korábbi Bp282 sorozatú kocsik felújításaként született meg a Škoda-csoporthoz tartozó Pars Nova műhelyében. A projekt összköltsége közel 1,1 milliárd korona volt.

Ilyenek voltak a kocsik a felújítás előtt
(a képek a Vagonweb oldaláról származnak)

A most felújított kocsik többsége eredetileg az 1980-es évek végén és az 1990-es évek elején készült a studenkai vagongyárban. A termes kialakítású járművek elsősorban a helyi és rövid távolsági forgalomban szolgáltak. A járművek belső kialakítása azonban már nem felelt meg a kor követelményeinek, az elöregedő kocsik üzemeltetése drága és nem túl hatékony volt a komoly versenyre kényszerített ČD-nek. Az utazási komfortot valamilyen módon mindenképpen növelni kellett és így a jellemzően belföldi forgalmú kocsik felújítása és átépítése során jó minőségű távolsági forgalmú kocsikat nyertek, amelyekkel akár – mint azt a lentebbi példák is mutatják – a nemzetközi forgalomban is részt lehet venni éppúgy, mint a belföldi helyi vagy rövid távolsági járatokban.
A járművek nagy része már forgalomban is van, a többi pedig a decemberi menetrendváltásig áll csatasorba. Elsősorban belföldi forgalomban találkozhatunk a továbbra is termes kivitelű járművekkel, de egy részük nemzetközi forgalomban, elsősorban Szlovákia és Magyarország felé is felbukkanhat, elsősorban a Prágáig vagy még rövidebb szakaszon közlekedő EC-kben. A menetrendváltás után a kocsitípus fő feltalálási helye a Prága és České Budějovice között közlekedő belföldi, minőségi gyorsvonati viszonylat lesz majd és részben a Prága és Luhačovice közötti járatokon is megjelennek. Innen a legöregebb fülkés B-kocsikat vonja majd ki a ČD – ahogy a cseh lapok fogalmaznak, a ČD szégyenfoltjai ezek a járművek, amelyek rokonai Magyarországon még belföldi és nemzetközi forgalomban is fel-felbukkannak.

A Budapest és Prága között közlekedő EuroCtiy-járatokban is találkozhatunk a felújított járműtípussal

A kerékpárszállításra alkalmas előtér tágas, a lépcsővilágítás pedig fontos a sötétben

Kocsinként öt kerékpárhelyet alakítottak ki egy páholyosztás beáldozásával

A kerékpárokra vigyázó utas akár az előtérben a lecsapható üléseken is helyet foglalhat

A felújított járművek legfeljebb 160 km/h-val közlekedhetnek (a donor járművek csak 120-al mehettek), klimatizált az utasterük, az ülések mellett elektromos csatlakozások kaptak helyet, miközben a fedélzeten ingyenes wifi-hozzáférést is biztosít a ČD. A koscik akadálymentesek és kerékpárszállításra is van lehetőség; a páholyos üléseknél pedig felhajtható asztalok vannak. A kocsik biztonságosak is: a régi, menet közben is nyitható, az utasok által pedig nem túlzottan kedvelt ízelt ajtókat lengő-tolóajtók váltják fel.
A felújított kocsik a Bdpee231 sorozatként találhatók meg a ČD flottájában.

A kerékpáros előtérben van a hangosítás bemondóhelye. Kézibeszélő is van, így legfeljebb a magyar vonatkísérők lustasága miatt nem hallhat a Prága felé utazó hangos tájékoztatást a MÁV-START által gondozott szakaszon

A kocsik teljesen új vezérlést és energiaellátó rendszert kaptak. A kapcsolótábla kerékpáros előtérben van. A tágas előtérért cserében itt nincs WC

A kerékpáros peron egyben a kocsi kézifékes vége is

Az utastér kényelmes, néhány kivételtől eltekintve csak páholyos üléseket találunk

A kocsikban digitális utastájékoztató rendszer van – képünkön ennek beállítása még nem sikerült az indulás előtt fél órával a magyar vonatkísérő személyzetnek
(fotók: Halász Péter)

Halász Péter

3 megjegyzés:

 1. Szerintem a Bp kocsik a '90-es évek legjobb csehszlovák kocsijai voltak, mind kényelem, mind futás szempontjából, köze nincs Bhv-hoz, mégha a cím képletes is.
  Viszont egy részük sem készült a 1970-es években, a teljes flotta 1991-1992-es gyártmány. A WC-k korábban is csak az egyik végen voltak, a másik oldalon volt az elektromos rendszer és a kerékpáros rész a felcsapható ülésekkel (bár ez a rész korábban kisebb volt).

  VálaszTörlés
 2. Ez a páholyos ülés elrendezés első hallásra jónak tűnik, de tapasztatalataim szerint igazán csak addig kényelmes, amíg két ember szembe nem kényszerül ülni egymással, mert ekkor már a lábtér igen szűk. Persze tudom, kellet nekem 190 centinél is magasabbra nőni. Ezeknél a cseh kocsiknál mik a tapasztalatok? A kép alapján nehéz megítélni mekkora hely van.

  VálaszTörlés
 3. ,,mint azt a lentebbi példák is mutatják – a nemzetközi forgalomban is részt lehet venni éppúgy´´ Khm, utazzon Prágáig termesben, akinek két anyja van! A busz menetzaja legalább elnyomja az utasok egy részét.

  VálaszTörlés

Figyelem!

Oldalunkon általában előzetesen moderáljuk a hozzászólásokat vagy a hozzászólások lehetőségének időszakos vagy tartós felfüggesztését jogát fenntartjuk. Amennyiben erre nem kerül sor, úgy fenntartjuk az utólagos moderáció jogát. Moderációs alapelveinkről részletesebben az Impresszumban olvashatnak.