2017. 03. 22.

Pendolino siklott Luzernben

A svájci nagyváros főpályaudvarának közelében siklott ki egy EuroCity vonat. Az összesen 160 utas közül mindössze heten sérültek meg könnyebben. Az állomás még jó ideig le lesz zárva a helyreállítási munkálatok miatt.




A Trenitalia egyik billenőszekrényes Pendolinója, mely épp EC 158-as számmal Milánóból Bázel felé tartott, siklott ki Luzern állomásának váltókörzetében, melynek következtében az egyik kocsi félig fel is borult. A baleset a mai napon, szerdán valamivel 14 óra előtt történt. A vonat a Langensand híd alatt siklott ki, egyelőre ismeretlen okok miatt, azonban az egyik felsővezeték-tartót is magával rántotta, ezért a teljes állomáson kikapcsolták az áramellátást. Első becslések szerint nagyjából 160 utas volt a vonaton, ők több, mint egy órával az eset után végre elhagyhatták a kisiklott szerelvényt. A mentősök és az SBB segédkeztek a szerelvény evakuálásában.

A képeken jól látszik, hogy a vonat éppen a híd alatt siklott ki, így a mentés sem egyszerű.

Az állomáson jelenleg semmilyen vasúti közlekedés nincs, de nem csak az SBB, hanem a BLS és a Zentralbahn vonatai sem közlekednek. A hatalmas forgalmú pályaudvar utasait a lehetőségekhez képest buszokkal próbálják elszállítani, azonban az SBB hivatalosan sem ajánlja jelenleg a környéken az utazást. A luzerni városi közlekedési cég, a VBL valamennyi járműve üzemben van a cég közlése szerint.

Az oldalára borult kocsi egy friss helyszíni képen. (fotók: Luzerner Zeitung)

Az SBB 17 órakor tartott sajtótájékoztatót a helyszín közelében. Itt az SBB a luzerni rendőrséggel együtt közölte, hogy összesen heten sérültek meg a balesetben, de mindannyian csak könnyebben, ők is saját lábukon hagyták el a vonatot, majd alaposabb vizsgálatra kórházba szállították őket.

A siklás okán komoly károkat szenvedett a vasúti pálya is, illetve a megsérült felsővezeték-tartó miatt a pályaudvar még mindig le van zárva és egyelőre nincs pontos információ, hogy mikor közlekedhetnek ismét vonatok Luzernben. Ezen kívül a balesetet szenvedett szerelvényt sem lesz egyszerű ismét talpra állítani tekintve, hogy éppen egy híd alatt borult fel az egyik kocsi.

Berky Dénes; utolsó frissítés: 2017.03.22. 18:38

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.