2017. 10. 09.

A peron szélét tessék figyelni!

A berlini SIUT nevű cég fejlesztésével probálkozik a DB AG és ha beválik, akkor alighanem forradalmasíthatja majd az utasok tájékoztatását a peron szélébe épített vizuális elemekkel a vasúttársaság.


A dolog lényege, hogy a padlóburkolatba integrált fényvezető elemek segítségével meg lehet világítani bizonyos elemeket és formákat. Ennek megfelelően akár a viszonylatjelzések is integrálhatók a padlóburkolatban és viszonylag könnyűvé tehető az utasok tájékozódása a nagyobb, áttekinthetetlen csomópontokon is.
Az első, kísérleti jellegű eszközöket még 2016-ban telepítették a berlini Anhalter Bahnhof S-Bahn-állomáson, ahol a régi légoltalmi óvóhelyből átalakított múzeumhoz vezeti oda az utasokat.

A berlini Anhalter Bahnhofon alkalmazott megoldás
(fotó: DB AG)

A DB AG illetékesei a Mobilität erleben 2017 nevű konferencián arról beszéltek, hogy a SIUT-tal közösen további helyszíneken szeretnék kipróbálni ezeket az eszközöket, mégpedig olyan helyen, ahol a peron szélébe építenék be a fénykibocsátó elemeket. Ezek segítségével jeleznék a peron szélén, hogy hol lesznek az ajtók és ha megteremtődik az adatok beszerzésének lehetősége, akkor terelni is tudják az utasokat majd a vonat üresebb része felé már a peronon, annak érdekében, hogy a vonatok terhelése kiegyensúlyozott legyen, az utascsere pedig gyorsulhasson. Ezek az adatok a járműveken általában rendelkezésre állnak, leginkább a fedélzeti rendszereket és az utastájékoztató eszközöket vezérlő rendszereket kellene összekötni.
A tervek szerint az első kísérleti helyszín a stuttgarti Bad Canstatt gyorsvasúti megállója lesz majd még idén novemberben, itt a vonathosszokat és a vonat peron melletti helyét jelzi majd a rendszer. Ezen kívül pedig megpróbálják való időben elérhetővé tenni az utazóközönség felé okostelefonos alkalmazás segítségével is a vonatok kihasználtságát – a projektben a brit OpenCapacity nevű cég által szállított optikai számlálórendszerből származó adatokat használják majd fel.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.