2018. 10. 05.

Hétvégi gyors – 2018. szeptember 29.-október 5.

Bővíti az elérhető jegyek körét a DB. Áttörés az új Albula-alagútban. ICE 4-esek járhatnak Svájcban és Ausztriában is. Mozdonyvezető-bajnokság a hétvégén. Hírösszefoglalónk.






Új jegyek a DB-nél


Berlin | Németország – Újra elérhető a DB jegyértékesítési csatornáin az összes Thalys és SNCF járat, így egyszerűbb lett Franciaország felé utazni. Új lehetőségként kerültek be a héten az ÖBB Nightjet-járatok, a CityNightLine-hálózat megszűnése óta csak az ÖBB értékesítette a jegyeket. Hétfőtől az eddigi korlátozott kör helyett a Eurostar-járatokra is teljeskörűen lehet majd jegyet foglalni.


Áttörés az új Albula-alagútban


Preda–Spinas | Svájc – Október 2-án ünnepélyes keretek között történt meg az áttörés az új Albula-alagútban. Az elmúlt három év során mintegy 5,8 kilométernyi alagutat fúrtak ki a szakemberek, ez az új alagút pedig a Rhätische Bahn forgalmát segíti majd Oberengadinban. A 2021/2022-es menetrendváltásra tervezett átadásig még hátra van a vasúti pálya kiépítése, valamint Preda és Spinas állomások átépítése, ahol új peronokat építenek, a meglévőket meghosszabbítják és az új menetrendi szerkezethez illesztik az infrastruktúrát is.


ICE 4-es Ausztriába és Svájcba is


Berlin | NémetországNemrégiben hírt adtunk arról, hogy tovább bővíti az ICE 4-esek flottáját a Deutsche Bahn AG. A Bombardier minapi közleménye szerint a tizennyolc rövid, hétrészes vonat a tervek szerint 2023-ig forgalomba áll, míg a tizenhárom részes szerelvényeket 2021-ig szállítják majd. A vonatok közül a rövidebbeket a DB Németországban és Ausztriában használja majd, vélhetően a most futó ICE T-k kiváltására, illetve a kapacitások bővítésére; míg a 12 és 13 kocsis vonatok Németország mellett osztrák és svájci engedélyekkel is rendelkeznek majd.
A Bombardier a Siemens stratégiai partnereként vesz részt az ICE 4-esek (korábban ICx) szállításában. 


Mozdonyvezető-bajnokság


Duisburg-Wedau | Németország – A villamosvezetők és buszvezetők európai bajnoksága után a mozdonyvezetők is összemérik a tudásukat. Az október 6-i, szombati rendezvény keretében számos látványos kihívás keretében mutathatják meg a tudásukat a mozdonyvezetők. A programot az ÖBB Cargo német leánycége, a Rail Cargo Carrier szervezi, részletek az esemény honlapján olvashatók.

Összeállította: Adorján Péter, Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.